Most prema Da Vincijevu nacrtu sagrađen u Galovcu

Jeste li znali da je most prema Da Vincijev nacrtu nedavno sagrađen u Hrvatskoj? Stoljećima nakon što je konstruiran, inspirirao je hrvatskog inženjera građevinarstva da se sa svojim studentom upusti u izgradnju takvoga mosta.

Ivan Muhovec diplomirani inženjer građevinarstva iz Galovca inspiriran izložbom o izumima Leonarda da Vincija, odlučio je skicirati samopodupirući most koji je prije mnogo stoljeća izumio Leonardo. Crtež, po crtež, nastala je i maketa.  Koliko god je most jednostavan na prvi pogled, toliko je za analizu vrlo složen. No pokazalo se da on radi na principu takozvanog škarnog efekta - čim veću težinu ima, ima bolju nosivost i stabilniji je. A djeluje kao greda – njemu ne trebaju nikakve bočne pridržajne sile, što trebaju lukovima,  kaže Ivan. Ideja o lokaciji za postavljanje mosta, došla je spontano i prije željom da se obnovi jedan stari mlin. A svi mlinovi su nekad imali i most uz potok da bi dolazile mušterija i s jedne i s druge strane potoka.

U prirodnoj veličini most je dug 7 metara. Izgradio ga je Ivanov student Josip Pohulek. Za gradnju mosta izabrali smo drvo agaciju, ističe , Josip, inženjer građevine. Gradnja je trajala tri, četiri dana, a radila su samo njih dvojca u radionici. Kad je sve to bilo izgrađeno most je bio stabilniji nego što su očekivali na početku. Most bez čavala i podupirućih konstrukcija moguć je. Ali ipak uočili smo drvene klinove. No, i za to postoji objašnjenje – oni su osiguranje od 'posudbe' balvana.

Vincekov most u Galovec selu kako su ga nazvali po domaćem, uklopio se savršeno pokraj starog mlina na Selnici.