I lopovi, koji se na vrijeme pokaju, mogu u raj

Ponosno već stoljećima crkvica sv. Dizme stoji na zagrebačkom Kaptolu, a nakon temeljite obnove zasjala je u punom sjaju. No njezina je prava posebnost u činjenici da je posvećena vrlo neobičnom svecu razbojniku.

Ova ljupka crkvica na uglu Kaptola i Nove Vesi u Zagrebu, vrlo je posebna. Malo je onih koji znaju da je posvećena svecu razbojniku. Sv. Dizmi ili svetom razbojniku, dobrom razbojniku koji je zapravo bio lopov, ali je visio s Isusom na križu i Isus ga je proglasio svetim jer mu je Dizma rekao 'sjeti se mene kad uđeš u svoje kraljevstvo', otkriva msgr. Mijo Gabrić, Zbor prebendara Prvostolne crkve. Isus mu je odgovorio: 'Još danas ćeš sa mnom biti u raju' i tako je Dizma postao jedini kojem je sam Isus podario svetost. Zanimljivo je da čak ni Majka Božja nema taj privilegij.

Crkva je sagrađena 1706. i najstarija je u svijetu posvećena ovom svecu razbojniku. Izgrađena je na mjestu gjde je bio zid koji je opasavao Kaptol, obrambeni zid i sjeverna gradska vrata. Kako je nekad po starim propisima, ali i danas mislim da su propisi u svijetu da se u gradu ne smiju vrštii smrtne kazne, tako kad bi nekog ubojicu, velikog zlikovca  osudili na smrt, a osudili su ga ispred Katedrale, onda bi ga zaprežnim kolima vozili do ovih sjevernih vrata, objašnjava msgr. Gabrić. I zločinci su imali pravo na ispovijed pa su se kaptolski svećenici potrudili da im to omoguće u ovoj crkvi. Danas, srećom, nema osuđenika na smrt, a crkva plijeni svojom ljepotom izvana i iznutra.

Crkva se temeljito obnavljala osam godina, a istraživanje arheologa, ispod crkve pokazuju da je ona jedno od najvrednijih nalaza svoga doba. Skrivaju se ovdje i dvije vrlo vrijedne relikvije. U velikom kamenu lapis lazuli, kamenu života,  je križ i komadić prečke križa sv. Dizme, ističe msgr. Gabrić. To su i sandale Majke Terezije koja je proglašena blaženom, a 5. rujna bit će proglašena svetom. Zbog ovakvih priča crkvica je upisana i u turističku kartu grada Zagreba. Za turiste i sve vjernike otvorena je za vrijeme Adventa te ljeti nakon blagdana Duhova svaki dan osim ponedjeljka.

Prava je to prilika da upoznate vrijednosti koje krije i spoznate da i lopove, koji se na vrijeme pokaju, mogu dočekati otvorena vrata raja.