Poslovna odijela zamijenila kuhinjskom pregačom

Raditi više od 20 godina jedan posao, a onda samovoljno dati otkaz. Zvuči kao ludost. UNo činila je to zagrepčanka Finka Keran i tako lijepa poslovna odijela zamijenila kuhinjskom pregačom.

Stalan posao, sigurna plaću, visoka pozicija u menadžerskim vodama. Zvuči savršeno, no Finka Keran je tome odlučila reći 'zbogom'. Uspješnu karijeru završila je davši otkaz. Moram priznati da onaj trenutak kad sam dala otkaz nisam uopće znala čime ću se bavit, dakle dala sam otkaz i otišla doma, sjedila sam i od svih tih silnih sati radnih gdje jurite, došla sam u situaciju da ne znam što ću sa sobom, ali sam znala da u tom trenutku nisam bila spremna vratiti se natrag. I onda sam počela kao manijak peći torte. Sumanuto jednu, dvije, ali problem je bio tko će ih pojesti svaki dan, prisjeća se Finka

Malo obitelj, malo susjedi, tko god da ih je kušao, dogodila se ljubav na prvi zalogaj. A kako je vrijeme odmicalo, dogodila se i ljubav na prvi pogled između Finke i malenog praznog prostora smještenog u zagrebačkom kvartu Podsused. I odmah se rodila se ideja. Savršen je to prostor za njezino carstvo torti. Imala sam viziju, to je trebalo izgledati toplo, kombinacija 'shabby' i nečeg malo finijeg i to je to. A od samog početka imala je i jasnu viziju kakve torte želi jesti – stari recept u koje umiješa svoje prste ili nešto što potpuno sama osmislila. Nekad su to i recepti prijateljica koje samo malo doradi.

Barbarela, Kristina, Ana, Manuela... gotovo svaka torta nosi ime po njezinim prijateljicama, jer baš svaka ima svoju priču - razlog po kojem je dobila ime. Sada je to već 40 i nešto torti raznih imena i okusa. Od kombinacija čokolada, voćno čokoladnih, bez glutena, kombinacija s makom, vanilijom, šumskim voćem i bijelom čokoladom... ali niti u jednoj Finkinoj torti nema margarina. Koristi samo najbolji maslac, i ne samo to. Uvijek koriti sastojke koji su u tom trenutku najbolji. Pa ako nisam našla najbolje orahe u nekom periodu nećemo imati torte s orasima. Jednaka stvar je i s čokoladama, koristim ono što mi se trenutno nudi najbolje, ili je u nekakvoj premium klasi, kao i sve druge sastojke. U mojim tortama nećete naći nekakve umjetne arome, trudim se naime raditi ih bez ikakvih dodataka, radim ih s manje šećera i meni je bitno naglasiti taj izvorni okus sastojka koji sam stavila unutra.

Spravljanjem torti Finka je dobila poslovno zadovoljstvo, ali i nešto mnogo vrjednije od toga. Dobila je mnogo zadovoljnih, novih prijatelja; podršku obitelji i kvarta koji joj je, do prije nešto više od godinu dana bio potpuno nepoznat. Njegovi stanovnici sada su joj ne samo susjedi, već i pravi  i prijatelji, koji ovamo dolaze na šalicu kave, čašicu razgovora i guštanja u njima najdražim tortama.