Kamo dalje? U Rijeci pokušali olakšati izbor osnovnoškolcima

Primorsko-goranska županija na Korzo je dovela 27 srednjih škola i nekoliko učeničkih domova. Promociju su pomogli i bivši učenici, danas poznati sportaši, glazbenici, novinari, turistički radnici, a navratili su i oni kojima je sve bilo namijenjeno - osmaši.

Nije lako u životu naći pravi put - nikad, pa ni pri upisu u srednju školu! Često se puta dogode i krivi koraci, a upitnika je previše. Prilike u društvu su čudne, mladima nije lako: društveni smjer ili nešto praktičnije?

Učenik 3. razreda Strojarsko brodograđevne škole za industrijska i obrtnička zanimanja Andrej osmašima jasno poručuje neka slijede što ih zanima. On obavljajući praksu zarađuje četiri eura po satu, vjerovali ili ne, i ne bi posao brodskog mehaničara mijenjao ni za što mijenjao.

Ravnatelj te škole Davor Milošević ističe da njihovi učenici mogu raditi, odmah dobiti posao, planirati budućnost. Mladi ljudi koji završe tu školu mogu otvoriti posao, dobiti obrtnicu i u obrazovanju slijediti vertikalu, upozorava Milošević. Uostalom, vodoinstalateri imaju jedan dobar slogan: nismo izmislili toplu vodu, ali bez nas nema tople vode!