2. Festival kršćanskog kazališta

Prva dva vikenda u lipnju u Zagrebu se održava 2. Festival kršćanskog kazališta Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Od 3. do 5. i 9. do 11. lipnja u Dvorani sv. Franje na Svetom Duhu u Zagrebu
odigrat će doista odličan kazališni program s duhovnom potkom. Bez ikakve državne potpore uz dva entuzijasta organizatora, ali zbog stotinu sudionika koji su napravili prekrasne predstave duhovnog  nagnuća – ovaj festival ide dalje. Na ovaj Festival možete slobodno dovesti svoje bližnje, a na njemu ćete se i nasmijati i zasuziti i zamisliti, ali uvijek s predstave izaći dodirnuti.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su prof. dr. sc. Sanja Nikčevć, selektorica Festivala, redovita profesorica Umjetničke akademije u Osijeku i fra Ivan Lotar organizator 2. Festivala kršćanskog kazališta. Govorili su o Festivalu i njegovoj povijesnoj utemeljnosti.

U srednjem vijeku, u 11. stoljeću, za Tijelovo su po gradovima cijele Europe igrana kazališna događanja zvana prikazanja. Ona su nekoliko stoljeća bila glavni kazališni događaj društva. I danas se igraju u nekim europskim gradovima. I na Festivalu će s moći vidjeti jedno prikazanje – sv. Lovrinca mučenika - koji je po srednjovjekovnom tekstu postavio Marin Carić prije 47 godina, a igra se i danas jer je odlična predstava. Prikazanje izvodi Hvarsko pučko kazalište koje i otvara festival, a ujednoće i proslaviti 250. izvedbu ovog prikazanja.
 
Kršćansko kazalište iz naslova festivala ne znače samo predstave o Kristu, svecima i svećenicima, nego to znači i predstave nastale iz kršćanskog svjetonazora. Riječ je o afirmativnom kazalištu, koje, bez obzira na tragične ili sretne krajeve prikazanih priča, potvrđuje svijet kao dio Božjeg plana i smisao čovjekova mjesta u njemu. Takve predstave publici pokazuju kako se nositi sa životnim problemima i iskušenjima, one mu pomažu da život prihvati i shvati, da život živi. Nakon njih se osjeća uzvišeno, ojačano.

Program festivala

(sve predstave izvode se u Dvorani svetoga Franje na Svetom Duhu, u 20 sati)

3. lipnja - Otvorenje festivala (ispred crkve sv. Ante)


250. jubilarna izvedba predstave 'Prikazanje sv. Lovrinca mučenika', režija Marin Carić, izvodi Hvarsko pučko kazalište (Hvar).4. lipnja  - Dan hrvatskih svetih ljudi
'Blažena Ozana ili biti s Bogom, dovoljno je za sreću', monodrama, autorski projekt s. Barbare Bagudić o životu bl. Ozane Kotorske (Dubrovnik). Trajanje: 30 minuta.

Stjepan Tomić: 'Oproštaj od Gospodina', monodrama u režiji i izvedbi Dubravka Sidora o životu svećenika Stjepana Kranjčića; Udruga S. Kranjčić (Križevci). Trajanje: 40 minuta.


5. lipnja - FKK u HNK, Zagreb
Daniele Ricci: 'Život za život', mjuzikl o životu poljskog sveca Maksimilijana Kolbea koji je u najgorem vremenu (u koncentracijskom logoru) iz milosrđa žrtvovao svoj život za drugog; režija Robert Bošković, izvodi Ansambl Kolbe (Zagreb)


9. lipnja - Studenti KBF-a na festivalu
Đuro Zrakić. 'Svi me vole, samo tata ne', režija Inka Salopek, Kazališna skupina Prosopon (KBF, Zagreb)


10. lipnja - Mladi i lutke na festivalu
'Prvi grijeh', autorski projekt Antonije Šašo (završni ispit iz lutkarstva pod mentorstvom Tamare Kučinović i Ljudmile Fedorove); Umjetnička akademija u Osijeku (UAOS). Trajanje: 30 minuta.

'Kad ruke progovore", lutkarsko-plesna predstava na pjesmu grupe Secret Garden 'You raise me up'/Ti dižeš me; kreacija i režija Antonia Šašo, izvode Jesus Freakz, mladi župe Tijela Kristova (Sopot, Zagreb). Trajanje: 10 minuta.

Tibor Martan: 'Ozana', režija Tibor Martan, izvodi Dramska grupa Osnovne škole Visoko (Visoko, Hrvatsko Zagorje). Trajanje: 15 minuta.


11. lipnja - Zatvaranje festivala - Ples i savjest
'Oče naš', plesna predstava, autorski projekt Senke Baruške (Lovran). Trajanje 15 minuta.

Tin Ujević: 'Ispit savjesti', monodrama u režiji i izvedbi Roberta Kurbaše (Split). Trajanje: 50 minuta.
Ansambl Kolbe izveo je song 'Tvoja vojska' iz mjuzikla 'Život za život', velikog spektakla čija će se obnovljena verzija, u režiji Roberta Boškovića, izvesti u nedjelju u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Duhovni rock-mjuzikl 'Život za život' djelo je autora Daniela Riccija, nadahnut je životom sv. Maksimilijana Kolbea. Svoju je prvu hrvatsku izvedbu imao 2013. u režiji Richarda Simonellija. Otada je širom Hrvatske izveden 40 puta. Nova režija mjuzikla ostvarena je u povodu proslave 75. obljetnice mučeničke smrti sv. Maksimiljana (2015./2016.) i kao najava proslave 100. obljetnice osnutka katoličke marijanske udruge Vojske Bezgrešne 2017.