Umjesto svećenika postao kipar religijskih motiva

Kada se nešto radi iz ljubavi, od toga nema odustajanja čak ni u najtežim trenucima. Potvrđuje to i životna priča kipara Mate Mihinice. Priču donosi ekipa Dobrog jutra.

Svega nekoliko kilometara od Zagreba udaljena je Obrezina. Maleno turopoljsko mjesto iz kojeg su proizišla velika djela. Djela koja je izradio kipar Mate Mihinica. 67 mu je godina, a kiparstvom se bavi još od osnovne škole. Mnogi za njega kažu da je nesuđeni svećenik. Budući da je sin jedinac, majka mu nije željela da to bude njegov put. Stoga se on držao umjetnosti i gotovo na samome početku definirao tematiku svojih radova. Postao je poznat kao kipar koji se bavi isključivo religijskim i biblijskim motivima.

Takvi motivi najviše su ga privlačili još od djetinjstva. Radio sam u početku folklor, ali sam vidio da od toga ne bu ništa da će to propasti, da će to iščeznuti, to će imati jedno vrijeme trajanje… A ovo je trajno, mada su me zapostavljali u onom sistemu… Na svu sreću njegova su djela tada prepoznali  u Francuskoj. Rekli su da  je to prava umjetnost  i pozvali ga dođe onamo. Bio je to početak njegovih samostalnih izložbi po cijelome svijetu. Izlagao sam u Philadephyji, po Chicagu, tamo sam i boravio godinu dana. U Francuskoj sam nastupao u galeriji Max F, a moja se djela nalaze i po Italiji i po Latinskoj Americi.

Tek tada je, kaže, i domaći narod počeo cijeniti njegovu umjetnost. Vratio se u Hrvatsku  i prvu samostalnu izložbu imao 1991. u Velikoj Gorici. Postaje križnog puta koje je izradio nalaze se danas u drvenoj kapelici  Ranjenog Isusa na Plesu, te u kapelici Svetog Duha u Lučenici. Njegovih ruku djela sad već ima po cijeloj Hrvatskoj – od crkvi u Istri, Dalmaciji, do katedrale na zagrebačkom Kaptolu. Ondje je  izlagao i svoje drvene jaslice od 28 figura koje su uvrštene među 100 najzanimljivijih u svijetu. Putovale su te jaslice i dva puta u Vatikan, izlagane su ondje u adventsko vrijeme 2002. i 2003.

No bile to jaslice, anđeli, kipovi mnogih svetaca, križevi, slike... u jedno možete biti sigurni. Nema tu nikakvih strojeva, tehničkih pomagala i čuda moderne tehnologije. Sve je u potpunosti ručno izradio, na tradicionalan način i sve je unikatno drveno djelo iz jednog komada. Sve iz glave, po mom sistemu je to napravljeno.  Svaki njegov predmet ima neko značenje. Ništa što recimo na križu izradi nije bez razloga. Treba kaže dublje ući u tematiku, dobro poznavati biblijska i religijska djela da bi se shvatilo. Jer upravo takva pisana djela njegova su inspiracija.

Do danas je imao 14 samostalnih i 18 grupnih izložbi, a njegovi drveni kipovi čuvaju se u muzejima diljem svijeta. Prošle je godine dobio povelju Grada Velike Gorice za životno djelo. Cijeli je svoj život gospodin Mate posvetio ovakvoj umjetnosti. No nažalost, njegove ruke zbog bolesti već neko vrijeme miruju.

Budući da je vjera  njegovo nadahnuće, mi uopće ne sumnjamo da će on ubrzo ući u svoj maleni atelje i ponovno stvarati velika djela.