Koristite li i vi streaming servise?

Čekati točno određeni sat i minutu da na televiziji počne vaša omiljena serija ili film, ili što drugo, sve više postaje stvar prošlosti. Jer na velika vrata dolazi ono gdje ne morate ništa čekati, vrtjeti natrag, samo kliknete ono što želite i gledate sada i odmah - upoznajte servise za streaming.

Zlatan Mirkić Charlie je pravi zaljubljenik u serije. Ne samo da ih gleda, Charlie o njima piše i govori na svom podcastu Serijatori. Pretplaćen je na sve servise za streaming i kaže, oni su prava blagodat za sve gledatelje. Sve je pri ruci, sve je lako dostupno, sve je tu. Trebate samo zapucketati prstima. Jednostavno je i u sekundi ti se cijeli svijet otvori, a da nije ovisno o klasičnoj televiziji. Nema više trčanja kako bismo stigli na početak omiljene serije ili filma. Charlie još pamti, što mlađe generacije ne znaju, snimanje na VHS kazetu i ono čudo od programiranja videa koje nitko nikad nije uspio usvojiti. Sad je to tako jednostavno. Živimo u super vremenu.

Ne skriva svoje zadovoljstvo Charlie, a i mi smo na Hrvatskoj radioteleviziji zadovoljni jer je pokrenuta usluga HRTi. To je OTT servis (eng. Over the top) - mi smo vlasnik sadržaja. A distribucija sadržaja koja je bila vezana uz telekomunikacijske distributere je neovisna od njih, oni su provideri signala, a mi smo vlasnici sadržaja, ističe Igor Duić, glavni urednik HRT-ove redakcije Novih medija.

HRTi je zapravo malo posebniji od ostalih,  objašnjava Charlie, preko njega su dostupni programi koji trenutno, dakle uživo, možemo gledati – ono što se upravo emitira na televiziji, a zatim možeš gledati i dokumentarni, filmski program, serije iz produkcije HRT-a. Primjerice možeš pogledati cijelu sezonu Crno bijelog svijeta. Uz to mogu se slušati i sve radijske postaje HRT-a. Puno toga ima, a ne košta ništa. To je win-win situacija. Neće vam inkasator doći samo zato što se registrirate za korištenje ove usluge. HRTi je namijenjen svim građanima Hrvatske, ali i onima u inozemstvu, dijaspori za koju HRT proizvodi program. U dobroj vjeri pristupamo tržištu, jasan je Igor Duić.

Svi ostali servisi nude različite sadržaje ovisno o državi u kojoj se koriste. Postoje ograničenja, ali cijene korištenja uglavnom su u cijelom svijetu jednake. Nekome je ono što se trenutno nalazi na streaming servisima dovoljno, pa će odvojiti 50-70 kn za to. Netko će reći to je previše, ne isplati se… Iako realno 70 kn su 2 kino ulaznice, a ovako imaš gomilu filmova i serija,  ističe Charlie. Za korištenje je potrebna internetska veza pa treba biti oprezan kada ih gledate na tabletima ili pametnim telefonima izvan WI-FI zone jer povećanjem podatkovnog prometa mogu narasti i troškovi mobilnog interneta. Iako desetak ljudi koje je ekipa Dobrog jutra zaustavila na ulici ne koriste servise za streaming, svi se slažu da je to trend koji će postati svakodnevica.

A ako se odlučite gledati sve što volite na ovaj način, moramo vas samo upozoriti da budete oprezni jer, kao i standardna televizija, izaziva ovisnost.