56. festival hrvatskih kazališnih amatera

Hrvatski sabor kulture, krovna organizacija hrvatskoga kulturno-umjetničkog amaterizma s tradicijom dugom 68 godina, organizira 56. festival hrvatskih kazališnih amatera.

Hrvatski sabor kulture okuplja 978 udruga, odnosno 2041 sekciju s više od 80.000 članova. Također, danas je u njegovu članstvu i 57 fizičkih osoba. Unapređenje kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj postižu organizacijom seminara, susreta (festivala) na nacionalnoj razini, nakladničkom djelatnošću. Ove godine organizirat će desetak seminara i radionica (besplatnih za članice) za stručno usavršavanje i osposobljavanje voditelja amaterskih kulturno-umjetničkih udruga – zborovođa, voditelja malih vokalnih sastava, dirigenata puhačkih i tamburaških orkestara, koreografa, voditelja i članova kazališnih i suvremenih plesnih skupina te književnih i likovnih stvaratelja.

Festival hrvatskih kazališnih amatera (FHKA) nacionalna je manifestacija koja već 56 godina predstavlja dramska ostvarenja hrvatskih amaterskih kazališta i udruga. Zadaća FHKA je poticanje razvoja kazališnog amaterizma u Hrvatskoj te prikaz najkvalitetnijih godišnjih ostvarenja amaterskih kazališta i kazališnih udruga svih kazališnih poetika koje njeguju: klasičnog, pučkog, plesnog, alternativnog teatra te drugih vrsta kazališnih izričaja.

Za ovaj 56. festival hrvatskih kazališnih amatera odabrane su čak 23 izvrsne predstave najboljih hrvatskih amaterskih kazališta i skupina koje su, od ukupno 180 prijavljenih, stručnim odabirom izbornika Festivala izborile nastup na ovogodišnjem FHKA. Ove godine izbornici su bili: glumica i redateljica prof. dr. sc. Dubravka Crnojević-Carić, dramska pedagoginja Ozana Iveković, teatrologinja i kazališna kritičarka prof. dr. sc. Sanja Nikčević, dramatičarka i kazališna kritičarka Gordana Ostović, kazališni kritičar Igor Ružić te glumci Mirej Stanić i Joško Ševo.

Dio predstava već je izveden protekloga vikenda u Pazinu. A od danas pa do nedjelje u Vodicama će biti održano još 11 predstava. U sklopu 2. dijela FHKA u Vodicama će 28. i 29. svibnja biti organiziran i 12. međunarodni festival amaterskih kazališta 'Jadran 2016.' na kojem će se predstaviti najuspješnija amaterska kazališta iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Bitno je napomenuti da je ulaz na sve predstave slobodan.

O Festivalu i Saboru u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Martina Brumen, stručna suradnica u Hrvatskom saboru kulture, i Igor Ružić, član Prosudbenog povjerenstva 56. festivala hrvatskih kazališnih amatera.