Vodenica na Dravi kod Osijeka

Od ovog proljeća Osječani, ali i svi posjetitelji osječkog kraja mogu obići najveću vodenicu u Hrvatskoj. I ne samo obići.

Mogu nazočiti mljevenju pšenice, ječma ili kukuruza na starinski način s pravim mlinskim kamenjem spojenim s velikim drvenim kolom koje pokreće vodena matica. Replika mlinova s početka 20. stoljeća kod stare vodovodne centrale na Gornjodravskom šetalištu najveća je vodenica u Hrvatskoj ali i jedina koja mlje brašno na vodenički kamen, onako kako se to radilo početkom 20. stoljeća. Tada je u samom središtu grada na prostoru današnje Zimske luke bilo čak šezdesetak sličnih vodenica. Nažalost, posljednja je uništena tijekom savezničkog bombardiranja Osijeka krajem Drugog svjetskog rata. Vodenica je postavljena na posebno izgrađenoj splavi nekoliko stotina metara od samog središta grada.

Izgrađena je u sklopu projekta 'Putevima mlinara u prekograničnom području' čiji je nositelj Grad Osijek, a partneri Zaklada Mlinski kamen iz mjesta Orfű (Mađarska), Turistička zajednica Grada Osijeka, RRA Slavonije i Baranje i Ekološka udruga Vodenica iz Osijeka. Izgradnja u visini od dva milijuna kuna financirana iz međunarodnog projekta Europske unije IPA prekogranične suradnje između Hrvatske i Mađarske, a 800 tisuća kuna dodao je i Grad Osijek.

Vodenica je namijenjena edukaciji, ali i obogaćivanju turističke ponude Osijeka. Nova dravska atrakcija ujedno je početna točka obilaska Mlinarevog puta koji povezuje tradiciju i stare zanate od Osijeka do mađarskog Orfűja kod Pečuha.