U 94. piše, pliva, planinari i pjeva u gospel zboru Sunce

Članovi zagrebačkog gospel-zbora Sunce ljubav prema glazbi njeguju još od malih nogu. Među njih tridesetak samo su trojica muškaraca, a najstarija članica ima čak 94 godine!

Svi su oni zaljubljenici u duhovne i etno note. Osim toga, toliko su se sprijateljili da jedva dočekaju druženja ponedjeljkom i četvrtkom, kad u prostorijama pokraj Kranjčevića stadiona održavaju probe. U gospel-zboru Sunce lošem raspoloženju mjesta nema. Na njihovoj adresi stanuju isključivo radost, optimizam i prije svega produhovljene note. I tako već šesnaest godina, koliko zbor Sunce isijava svoje raspjevane zrake.

Najstariju članicu, Bojanu Tomašević paze i maze, a ova sveučilišna profesorica u mirovini svoje dane više ne može ni zamisliti bez glazbe, koja je za nju eliksir života. Počela sam ići u muzičku školu 1930. Međutim, pjevanje mi baš nije išlo, ali klavir mi je išao savršeno. Na prvoj godini muzičke škole, kad sam bila na pjevanju, ja od treme nisam mogla ni pisnuti pred tim auditorijem, prisjeća se svojih glazbenih početaka gospođa Bojana.

Repertoar zbora je šarolik, nađe se tu za svakoga ponešto. Trenutačno imaju tridesetak članova. Članovi se više manje jave sami, a s obzirom da sviram i u crkvi sv. Mati slobode i Duha Svetoga, kad čujem da netko baš lijepo pjeva, onda mu ja pristupim. I kažem - oprostite, evo ja sam voditelj gospel zbora Sunce, da li bi vi bili zainteresirani, imate li vremena, volje... pridružiti se našem zboru, kaže Vitomir Ivanjek, voditelj zbora. Zbor je, kako kažu sami, vrlo mješovit, a to mi u daje poseban štih. Tin Klanjšček jedan je od trojice glazbeno potkovanih mušketira u zboru i nije mu jasno zašto je tomu tako, zabava je super. Pjevaju se odlične pjesme, nadam se da će netko doći… Problem nedostatka muških glasova voditelj zbora Ivanjek  rješava tako da ima tri ženska glasa - tenorine, alt i sopran. Od muških imamo samo basove.

U zboru je, kažu, jako lijepo. Veseli smo, volimo pjevati. Volimo kroz glazbu prenijeti ono što osjećamo. Što se itekako vidi u njihovim očima i čuje u glazbi, koju toliko vole i za koju žive.