Pravni ured zamijenio onim u prirodi

Obitelj Winkler iz Ljubljane se prije devet godina preselila u Istru. Saša je psihijatrica, a Aleš pravnik. No sada su njihova glavna zanimacija koze. Ljubav prema prirodi bila je jača i od slovenske metropole i od prava. Kako izgleda njihova svakodnevnica, kako se rade kozji proizvodi i još štošta na stanciji Kumparička, na istočnoj obali Istre doznala je ekipa Dobrog jutra.

Na stanciju Kumparička, nedaleko od Mutvorana u Istri živi četveročlana obitelj Winkler iz Ljubljane. Ljubav prema prirodi odvela ih je iz grada. Pravnik Aleš i psihijatrica Saša na imanju sada imaju 250 koza i od njihovog mlijeka rade razne proizvode. Kad smo došli u Istru, svugdje sam vidio simbol koze – na grbu, na zastavi, turističkoj zajednici… Svi imaju kozu gore. Onda se počneš pitat gdje su te koze, nije ih baš bilo puno. Pa smo malo istraživali. Budući da imamo dosta zaraslog terena, taj teren je trebalo nekako polako očistit, i onda smo pokušali s kozama, i koze su bile apsolutno zadovoljne,  govori Aleš. Zadovoljni su ovdje i sin Bor i kći Tita koji se osim škole bave raznim aktivnostima.

Winkleri već devet godina žive život u skladu s prirodom i kozama koje svaki dan trebaju ispašu, mužnju… A od nepasteriziranog mlijeka svakodnevno rade različite proizvode (jogurt, sirutka, svježi sir, polutvrdi sirevi) koje sami i distribuiraju. Osim Winklera na imanju je i šest stalno zaposlenih radnika. Sve što rade, naučili su sami. Izgleda da radimo dobro, jer smo već drugu godinu šampioni Hrvatske. To je zasluga naših koza i načina prehranjivanja i njihovog života, nije da smo mi tu neki čudotvorci, imamo dobro mlijeko,  ističe Aleš. Brzo smo mi to napravili tako da već osmu godinu živimo od toga. Ako se želi radit, ako se hoće radit, može se čuda stvoriti.

Znate kako iza svakog uspješnog muškarca stoji žena? U ovom slučaju to je supruga Saša. Ona je ključna, priznaje Aleš. Bez nje ništa od toga ne bi bilo. Medicinske struke zadužena je za higijenske standarde na farmi. Svatko radi ono što mu dobro ide. Ja sam po prirodi organizirana i sistematizirana, i tu je moj doprinos, suprug ima nešto bolje socijalne vještine, manje se boji. Rizične situacije prihvaća kao izazov, a ja ih vidim kao problem, tako se na tim područjima usklađujemo,  kaže Saša. Suprotno od ovog načina života je i Sašin posao. Osim što drži cijelu kuću, radi i kao psihijatrica u Puli. Ponekad je ipak teško sve stići. Kako su kozji sir i koze deficitarni u Europi Winkleri su pokrenuli i zadrugu čiji je glavni cilj popularizacija koze u Istri. Svojim angažmanom žele pomoći i drugim da se uključe u kozarstvo.

Na istočnoj obali Istre stanciju Kumparička tijekom cijele godine dolaze posjetiti gosti iz cijelog svijeta kako bi uživali u ambijentu i proizvodima obitelji Winkler.