Svečano otvoren 20. Cest is d'Best

Jubilarno, 20. izdanje najstarijeg uličnog festivala u Hrvatskoj Cest is d'Best ove godine od 26. svibnja do 5. lipnja okuplja rekordan broj performera, glazbenih, scenskih i likovnih umjetnika koji će tijekom 11 dana na niz lokacija u središtu Zagreba realizirati više od tisuću sati programa, a svečano ga je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Pozvao je građane da u što većem broju uveličaju programe jubilarne manifestacije te nakratko zaplesao na pozornici na Trgu bana Josipa Jelačića potpomognut članovima Kraljeva ulice i kostimirne glazbene skupine Beat Busters.

Gradonačelnik je istaknuo kako je ovogodišnji Cest najdulji do sada, a organizatori svake godine mudro i pametno uzmu ono što je najbolje iz prethodne godine, dok ono što nije bilo dobro poprave, realizirajući iz godine u godinu sve bolji program. Zamislite koliko je to puta bolje, kad se ove godine održava 20. Cest, koji je 20 puta bolji od prvoga, kazao je Bandić.

Svečanom otvorenju prethodila je karnevalska povorka koja je okupljene povela s Cvjetnog trga, preko Zrinjevca pa do središnjega gradskog trga, gdje u svečanosti otvorenja sudjeluje i cirkuski kolektiv Katay Santos.

Ovogodišnje, jubilarno i dosad najdulje izdanje Cest-a trajat će čak 11 dana  okupit će u Zagrebu oko 700 glazbenih, likovnih i scenskih umjetnika iz 20-ak zemalja svijeta.

Program donosi desetak većih koncerata, te oko 30 manjih koncerata i uličnih svirki, desetak kazališnih predstava, oko 20 plesnih događaja, održat će se oko 300 nastupa performera, oko 50 različitih likovnih i cirkuskih radionica, nekoliko različitih sportskih događaja i duhovitih akcija.

Plesni program donosi nastupe 30-ak plesnih grupa s oko 400 izvođača, a tu su i male škole plesa - tanga, salse i sembe, te plesne večeri na gornjem platou Dolca, svakoga dana na drugu temu.

Festivalski likovni program također je najbogatiji i najraznovrsniji dosad.

Cest is d'Best ove godine surađuje s Veleposlanstvom SAD-a, pa je tako u sklopu festivalskog programa organiziran i New Orleans Festival, u sklopu kojega će na Zrinjevcu 3. i 4. lipnja doživljaj New Orleansa hrvatskoj publici približiti gospel i jazz glazbenici. Sve će to biti popraćeno tradicionalnom njuorleanskom hranom, a bit će organizirani i programi za djecu poput izrade maski i oslikavanja lica te izložba fotografija. Gostovat će posebni gosti iz Loiusiane - Pine Leaf Boysi - svirači zydeco glazbe.

Pokrovitelji programa su Grad Zagreb, Turistička zajednica Grada Zagreba i Zagrebačka pivovara, zahvaljujući kojima je cjelokupan program potpuno besplatan za sve posjetitelje.