Počela prva Filmska RUNDA

Večeras je počela prva Filmska RUNDA, revija kratkometražnih hrvatskih filmova u Osijeku. Filmska RUNDA je nastala u produkciji neprofitne umjetničke organizacije TEATAR TO GO, a traje do nedjelje. U tri dana revije publika će imati priliku pogledati recentna filmska ostvarenja mladih autora.

U osječkoj Galeriji Kazamt publika je mogla pogledati popratni program Odjela za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku i Veleučilišta u Trnavi koji se je predstavio studentskim radovima, u 18 sati na rasporedu je bio dokumentarni film 'Crtači', redatelja Krešimira Lendića. Revija je svečano otvorena u 20.30  u Kazamatu govorima organizatorica Filmske RUNDE Dalija Dozet, Ana Šimić, Marta Užarević i Ines Jokoš.

Nakon otvorenja, publika je uživala u Festivalskoj RUNDI u sklopu koje su prikazani dokumentarni film 'Ana Trg' u produkciji Restarta, redateljice Jelene Novaković, eksperimentalni film 'Kraj', u produkciji Kinokluba Zagreb, redatelja Tomislava Šobana, film 'Zvjerka' Daine Pusić u produkciji Slavica filma, animirani film Brune Razuma 'Tajni laboratorij Nikole Tesle' te film 'Piknik', redatelja Jure Pavlovića u produkciji Sekvence.

U 22 sata na rasporedu je bila Osječka RUNDA i filmovi 'Das Lied ist aus' autora Ivana Faktora 'Priče iz bijele sobe' redateljice Silve Ćapin, 'Vučje igre' autorice Jelene Oroz, 'San snova 2' redatelja Igora Samboleca, 'Cura koja je voljela bajke' redateljice Čejen Černić, 'Transecho' autora Nikole Radovića, '6, pola 7' redateljice Dalije Dozet, 'Meandar' redatelja Mislava Rotima'Krkani' u režiji Krešimira i Luke Pejića te film 'Soba' redateljice Ivane Jurić. Nakon projekcija predviđen je i zabavni program.

Filmska RUNDA prikazuje profesionalne, nezavisne i amaterske kratke filmove, a u glavnom programu je 26 filmova, od čega 13 filmova osječkih autora. Uz njih, poznati osječki redatelj Zvonimir Jurić dobio je svoju RUNDU, u kojoj će prikazati tri njegova filma.

Cilj revije je promoviranje hrvatskog filma i upoznavanje domaće publike, studenata umjetnosti i stvaralaca s recentnijim hrvatskim kratkometražnim filmovima te stvaranje pozitivne i ugodne atmosfere za dijalog između nezavisnih, profesionalnih filmaša i publike. Filmska RUNDA značajna je za razvoj i promociju hrvatskog kratkometražnog igranog filma, kao i za grad Osijek i područje Osječko-baranjske županije.