Buduća zvijezda Puccinijevih opera

Prije tri godine Mirjana Bohanec, poznata hrvatska sopranistica, svima znana i po ulazi Ane Šafranek u filmu 'Tko pjeva zlo ne misli', odlučila je pomoći mladim studentima Muzičke akademije. U suradnji s Akademijom pokrenula je nagradu 'Mirjana Bohanec', koju dodjeljuje sama. Ove godine nagradu je dobila mlada sopranistica iz Osijeka Kristina Oweis.

Ozbiljna glazba pronašla je mene, a ne ja nju, reći će Kristina kada ju pitate kako je sve počelo. Prva želja bila je klavir, ali igrom sudbine završila je na pjevanju. I tu je početak jednog divnog prijateljstva. Kada sam došla na prvi sat pjevanja iznenadila sam se da je to klasično pjevanje, ali zavoljela sam ga. Vidjela sam da  mi dobro ide, počela sam od apsolutne nule, nisam ništa znala. Note sam počela učiti s 15 godina, tehniku pjevanja, sve i polako iz godine u godinu kroz rad pokazali su se rezultati, govori Kristina. 

I to još kako: prva nagrada na natjecanju studenata i učenika glazbe, završetak studija na Muzičkoj akademiji, pa i prve uloge – Cerlina u Don Giovaniju u osječkom HNK. Kao pjevač još se uvijek razvijam, još imam puno za naučiti.  Ja jesam na jednom nivou, ali još je puno rada predamnom. Najteže je podsjećati se da mora proći vrijeme, ne može se doći preko noći, za neke stvari trebaju godine i godine truda i odricanja.

Najdraži joj je autor Puccini, pa ne čudi da je baš na temu njegovih protagonistica napisala diplomski rad. Jednostavno njegova glazba je za mene osobno najbolja, najbolje se osjećam kad slušam i pjevam Puccinija. Podršku u radu ima i od svog korepetitora Davora Ljubića. Njihova zajednička priča počela je prije šest godina na Visu, na jednom pjevačkom seminaru. Već se tada govorilo o Kristininom iznimnom glasu. Priroda joj je podarila zbilja jedan poseban glas, pravi ženski glas, lirski malo prema tamnijoj boji. Od svih repetitora s kojima je surađivala on joj je najdraži.

Kristina sanja o pozornicama Beča i glavnim ulogama u nekim Verdijevim ili Puccinijevim operama. A na tom putu pomoći će joj nagrada 'Mirjana Bohanec' za mlade umjetnike. Potaknuta vlastitim iskustvom Mirjana Bohanec pokrenula je, zajedno s Akademijom, ovu veliku pomoć za mlade umjetnike. Ona mi se dopala, mislim da joj nagrada potrebna da napravi onaj prvi koračić u svijet. S nekakvim financijskim sredstvima morate krenuti u svijet, gdje god želite biti, na bilo kojem natjecanju, morate platiti kotizaciju, satove i tako dalje i to je mnogim problem, ističe Mirjana Bohanec. A Kristina iskreno priznaje da je nagrada došla u najbolji trenutak. Idući mjesec imam prijemni u Beču, tako da ću ju dobro iskoristiti i stvarno se zahvaljujem od srca.

A onda je samo nebo granica za ovu mladu i nadarenu sopranisticu. Buduću zvijezdu Puccinijevih opera.