Jeste li već vidjeli slap Sopot?

Slap Sopot najveći je slap na Medvednici, visok devet metara, najljepši je upravo sada, u proljeće. Na najljepše hidrogeološko mjesto smješteno u samom srcu Medvednice svratila je ekipa Dobrog jutra.

'Teče i teče, teče jedan slap. Što u njem znači moja mala kap?' Uz te stihove Dobriše Cesarića zavirite u skroviti kutak zagrebačke Medvednice. Na strmoj stijeni u srcu šume smjestio se slap Sopot. Upravo na tom djelu u pećinskom klancu potoka Vrapčak ima jedna stijena koja nije propusna za vodu. Tu se potok Vrapčak u svom srednjem toku preko nje prelijeva, objašnjava od kuda slap na Medvednici, rendžer Denis Kovačić. Devet metara visok slap Sopot nalazi se između planinarskih domova Glavica i Risnjak. Prvi ga je javnosti približio Vladimir Horvat slikavši se ispred njega. Zapadni dio Medvednice u kojem se slap nalazi nije često posjećen. Većina posjetitelja koji dolaze na Medvednicu koriste centralni dio i upravo je tamo najveća gužva. Ako čovjek želi uživati u potpunom miru i tišini i doživjeti prirodu na istinski način u svakom slučaju preporučujem zapadni dio Medvednice, ističe rendžer Denis.

Do slapa je ekipa krenula Zelenom magistralom, s koje je nastavila dalje makadamskom šumskom cestom. To je ujedno najlakši put kojim se može doći do ovog čuda prirode. Može doći iz više smjerova. Jedan od popularnijih je svakako preko Vrapča kuda vodi planinarska staza do samoga slapa, otkriva Denis. Put kojim je do slapa stigla ekipa nije za posjetitelje, jer automobilom na šumski put mogu samo oni s dozvolom. Najbolje je do slapa hodati. Od Zelene magistrale do samog slapa ima nekih šest kilometara što je nekih ugodnih sat vremena hoda. Koji će vam uljepšati cvrkut ptica i različiti primjerci zanimljivih biljki. A kada dođete do slapa, sakriven u šumskoj hladovini, dočekat će vas drveni most s kojeg se pruža impresivan pogled na slap. Da biste slap mogli doživjeti u njegovoj potpunoj ljepoti, treba se spustiti u samo korito potoka. Ovaj najveći slap na Medvednici najčarobniji je upravo u proljeće jer je tada potok pun vode.

Potok Vrapčak svoj put završava u zapadnom dijelu Zagreba, gdje se ulijeva u rijeku Savu. Za to vrijeme slap Sopot neumorno izlijeva svoje kapi spreman dočekati stare posjetitelje, kao i one nove koji se još nisu uvjerili u njegovu bajkovitu priču. Ostavili smo ga onako kako smo ga i dočekali - u miru i prirodnom prostranstvu gdje svatko može doživjeti onaj toliko željeni trenutak istinske sreće.