Hrvatska izložba 'To trebamo - to radimo' na Venecijanskom bijenalu arhitekture

Hrvatska izložba 'To trebamo - to radimo' otvorena je danas poslijepodne na 15. međunarodnoj izložbi arhitekture - Venecijanskome bijenalu, usredotočenoj na temu 'Izvješća s bojišnice'. Riječ je o projektu kojim hrvatski tim arhitekata i kulturnih radnika pretvara zgrade koje su izgubile svoju primarnu svrhu ili nikada nisu bile korištene kao što je planirano u mjesta intenzivne kulturne produkcije i socijalnih interakcija.  

Autori toga projekta su arhitekti i suosnivači te voditelji Platforme 9,81 Dinko Peračić i Miranda Veljačić, vizualni umjetnik i ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci Slaven Tolj, te stručnjakinja za kulturne politike i ravnateljica Pogona Zagrebačkoga centra za nezavisnu kulturu i mlade Emina Višnić. Projekt predstavlja tri slučaja arhitektonskih i kulturnih praksi u trima hrvatskim gradovima - Splitu, Rijeci i Zagrebu. Fokus je na sadržajnoj rekonstrukciji triju građevina - bivše tvornice Jedinstvo, u kojoj djeluje kulturni centar POGON, i nizu organizacija nezavisne kulture i mladih u Zagrebu, H-zgrade kompleksa Rikarda Benčića kao budućega Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Doma mladih u Splitu. 
 
U prisutnosti brojnih uzvanika izložbu su otvorili pomoćnica hrvatskoga ministra kulture dr. Iva Hraste Sočo te povjerenik izložbe i član autorskoga tima Dinko Peračić, a predstavljena je i prateća publikacija, izvijestilo je Ministarstvo kulture.

Venecijanski bijenale arhtekture otvara se sutra. No, novinari su bili brži i već ušli u prostore Arsenala. Zavirili su i u hrvatski paviljon, a među njima je bila i naša ekipa: