'U potrazi za blagom' u školskom biovrtu

U maloj područnoj školi u Novom Selu Rok pokraj Čakovca sami su napravili svoj biovrt u kojem će voće i povrće uzgajati sami. Rukave su zasukali svi – roditelji, učiteljice i učenici uz pomoć mlade biovrtlarke Silvije Kolar Fodor. Jedno je subotnje prijepodne bilo dovoljno da u školskom dvorištu osvane mali vrt.

Morali su okopati, postaviti ogradu, posaditi i posijati i gredice napraviti. A biovrt je više od samog vrta – ovdje je sve prirodno, bez pesticida, herbicida, fungicida i mineralnih gnojiva. Ovaj vrt ne samo da će služiti za učenje o uzgoju hrane, nego i o tome koliko je važno očuvanje okoliša za buduće generacije te kako je moguće uzgojiti hranu na prirodan način. Učit ćemo i više od toga, učit ćemo i nametnicima, bolestima, biološkoj ravnoteži, o svemu, o cijelom svijetu koji nas okružuje, ističe Silvija Kolar Fodor, predsjednica Udruge 'Biovrt - u skladu s prirodom'.

Plodno je tlo u biovrtu ubrzo nakon sadnje pokazalo prve rezultate... Mrkvice su prve pustile svoje listove, a novo se znanje, pa i ono o poštovanju prema prirodi i svijetu oko nas, najbolje usađuje u što ranijoj dobi.  Sama akcija zove se 'U potrazi za blagom'. To je nešto što je zaboravljeno, čemu se opet vraćamo i otkrivamo to blago... Iskoristit ćemo i znanja baka i djedova, koja su možda malo stavljena u zapećak, samo ih treba obnoviti, objašnjava Marijana Vrbanec, učiteljica razredne nastave.

Za vrt će se brinuti vrtlarska skupina ove područne škole. Za koji tjedan, kad sazrele jagode, mali će biovrtlari ubrati i prve plodove svojega vrtlarskog rada.