Umjetnost kao terapija

Akademska slikarica Melinda Šefčić večeras u galeriji Greta u Zagrebu od 20 sati otvara izložbu 'Introspekcija'. Melinda se koristi umjetnošću u svrhu terapije. Putem svojih crteža materijalizira emocije, zatim ih analizira, a kada ih osvijesti, radi na promjeni identiteta. Osim sebi, Melinda radionicama pomaže i drugim ljudima. Zavirite u odaje njezina ateljea u Medici, ali i u životni prostor, baš kao i ekipa Dobrog jutra.

Što osjećamo? Katkad ne znamo ni sami! A kada shvatimo, često ne znamo što učiniti. Melinda Šefčić u dubinu svoje duše zaviruje crtežom. Svima nama katkad je teško spoznati vlastite emocije, a kada u tome uspijemo, teško se s njima suočavamo. Umjetnost je jadan od načina kako da zavirimo duboko u sebe. Trenutačno u svome radu mogu vidjeti je da sam vrlo uzbuđena, svašta nešto mi se događa u glavi, dominantan je neki kaos, ali sam zadovoljna u svakom slučaju. Iščitavam jedan veliki osmijeh i neke okice koje su zapravo oči koje su sretne…

Crtanjem, i po nekoliko sati na dan, Melinda osvještava trenutačne misli, stanja i emocije. Zašto je toliko privlači ljudska podsvijest? Pa svi mi imamo traume iz djetinjstva, iz života, koje potiskujemo unutar sebe i ako ih ne prorađujemo, one mogu uzrokovati mnoge patnje. Što više potiskuješ svoje emocije, ne verbaliziraš ih, ne osvještavaš ih, ulaze u tvoju podsvijest, koja se onda jednostavno ispoljava van na neki drugi način… nervozom, depresijom, anksioznošću, bezvoljnošću ili planućem na neke situacije.

A po svojoj podsvijesti počela je 'kopati' potkraj studija. Suočila se tada sa životnim pitanjima na koje nije znala odgovor. Nacrtala je oko 400 svojih naličja, zapravo unutarnjih portreta, što joj je pomoglo da dobije dublju introspekciju u to kako se osjeća i što ju točno muči i na čemu treba raditi. U biti sam shvatila da ako počnem crtati maske, svoje autoportrete, da ću možda na neki način shvatiti što hoću, tko sam, gdje sam i čemu težim. Melinda art-terapijom želi pomoći i drugima u spoznavanju sebe. Vodi radionice unutar kojih potiče druge na stvaralaštvo. Njezini radovi ostavljaju trag i tjeraju na razmišljanje. Prijateljica Ivana Tolić svijet zbog Melinde, kaže, gleda iz druge perspektive.

Melindin se unutarnji svijet u svim bojama i oblicima prostire se i po zidovima njezina stana. Od crteža, preko analize i istraživanja do promjene - krune i svrhe njezine art-terapije. Posljednji crtež u kojem se bavila svojim identitetom zbližio ju je s obiteljskim korijenima.

Nakon druženja s Melindom zaključili smo - osjećaje treba iznijeti na svjetlo dana! Jer samo tako njima možemo ovladati! Ljudi trebaju stvarati, jer stvaralaštvo je nešto što je u nama, ne treba od njega imati neki strah ili od toga bježati. Čovjek bi trebao svaki dan ili jednom tjedno stvarati nešto, samo zbog tog motivacijskog dijela i te ispunjenosti koja nastaje zbog tog čina da si ti nešto napravio i stvorio. Kako ćete vi to učiniti ... pa... bilo kako, samo budite kreativni!