Splitsko Kazališno vijeće zatražilo mišljenje Ministarstva kulture o D. Bogdaniću

Kazališno vijeće HNK Split na današnjem sastanku održanom povodom prijedloga intendanta o razrješenju s dužnosti v.d. ravnatelja Baleta HNK Split Dinka Bogdanića odlučilo je o tom slučaju zatražiti dodatno pravno mišljenje Ministarstva kulture RH. 

Podsjetimo, intendant splitskog HNK-a Goran Golovko jučer je za Hinu rekao kako je Kazališnom vijeću zahtjev uputio zbog ponovljenih pritužbi na neke aspekte njegova ponašanja, te zato što je i Sindikat upućivao primjedbe na organizaciju rada u baletu.

Kako se doznaje, balerina Tea Jelić je prijavila Bogdanića da ju je vrijeđao u prvoj polovici travnja te potom još nekoliko puta. U kazalištu je pokrenuta procedura kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo. Jednoj od incidentnih situacija svjedočio je i sindikalni povjerenik pa su nakon toga i Sindikat i balerina Jelić zatražili da se i situacija riješi.

Kad je prošle godine Bogdanić na nacionalnoj osnovi vrijeđao rumunjsku balerinu Alexandru Berteaeu, reagirao i rumunjski veleposlanik u Hrvatskoj. Bogdanić je tada dobio opomenu pred otkaz, rumunjska balerina je nakon isteka ugovora otišla iz splitskog HNK-a, a potom je i odselila iz Hrvatske.

Predsjednik Radničkog vijeća HNK Split Vjeko Santrić  rekao da su se Sindikat i Radničko vijeće očitovali o novom incidentu i  da tu nema ničeg novog u odnosu na ono što su rekli krajem prošle godine kada se zbio verbalni okršaj s rumunjskom balerinom.  Sindikat i Radničko vijeće ostali su pri prijašnjem stavu da za suradnju s Bogdanićem u splitskom HNK-u  više nema prostora.