Godišnje od posljedica pušenja umre oko šest milijuna ljudi

Svjetski je dan nepušenja u povodu kojeg će Služba za promicanje zdravlja predstaviti brošuru "Više niste sami - trudnoća i pušenje", namijenjenu budućim majkama kao dodatni poticaj u donošenju odluke o prestanku pušenja.

Pušenje i općenito izloženost duhanskom dimu za vrijeme i nakon trudnoće donosi velike zdravstvene rizike kako za majku tako i za dijete. Namjera je upravo ove brošure edukativno djelovati na buduće majke, ali pružiti i dostupne materijale stručnjacima koji rade s budućim majkama kako bi se njima koristili u razgovoru o pušenju. Brošura ukratko daje informacije o tome što je ovisnost odnosno ovisnost o pušenju (nikotinu), zatim koje su štetne posljedice pušenja za trudnicu i plod, ali i o štetnosti pušenja tijekom dojenja te štetnosti pasivnog pušenja za majku i dijete.

Svake godine Svjetska zdravstvena organizacija i partneri obilježavaju Svjetski dan nepušenja ističući zdravstvene rizike vezane uz uporabu duhana i zagovarajući učinkovite politike u smanjenju konzumacije duhana. Svjetska zdravstvena organizacija naglašava kako, uključujući pasivno pušenje, godišnje od posljedica pušenja umre oko šest milijuna ljudi, od toga pet milijuna uslijed izravne uporabe duhana, a procjena je 600 tisuća nepušača od posljedica izloženosti duhanskom dimu (“pasivno pušenje”).

Prema podacima “Istraživanja o uporabi duhana u odrasloj populaciji Republike Hrvatske” provedenog 2014./2015., u Hrvatskoj puši 31 posto stanovništva (35,3% muškaraca, 27,1% žena). Od nepušača 21 posto izloženo je duhanskom dimu u svom domu (podjednako muškarci i žene): najizloženiji su nepušači u najmlađoj dobnoj skupini 15-24 godine.

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana nepušenja posvećeno je osvještavanju važnosti i učinkovitosti mjere standardiziranog pakiranja duhanskih proizvoda, tzv. plain packaging, u globalnoj borbi protiv epidemije pušenja. Cilj je smanjiti privlačnost duhanskih proizvoda. Iskustva primjene ove mjere pokazuju njenu učinkovitost u smanjivanju prevalencije pušenja među mladima u dobi od 14 godina i više.