Na današnji dan 1854. umro je Vatroslav Lisinski

Vatroslav Lisinski, daroviti hrvatski skladatelj, tvorac je prve hrvatske opere 'Ljubav i zloba', predivne opere 'Porin', 66 solo popijevaka, 28 skladbi za zbor, 2 dvopjeva, 30 instrumentalnih djela, a nije doživio ni 35 godina. Umro je na današnji dan, 31. svibnja 1854., potpuno zaboravljen. Danas, pak, svima je poznat, a ekipa Dobrog jutra otkrila je i jednu malu ne baš poznatu priču, točnije sobu u kojoj je stvarao.

U Gornjem Gradu, bivšem Gradecu, svaka hiža ima svoju pričicu, svakoj  ćete pronaći neku interesantnu priču iz povijesti… Tak i ova, govori Antun Milovac otvarajući vrata svoje kuće u Opatičkoj 19. Otvorio je gospodin Milovac zanimljive stranice prošlosti koju skriva ova, sadašnja moderno uređena sobica njegove unuke. Vatroslav Lisinski je često dolazio u kuću do mene i vidio je Hedvigu, poznatu njegovu ljubav, nesuđenu zaručnicu i zaljubio se normalno. Franjo Ban, otac Hedvigin, iznajmio mu je ovu sobicu i on je tu radio. Da li je on tu radio i poznatu operu 'Ljubav i zloba' to se ne zna. Još nije dokazano, možda i jest.

Često je dolazio i u susjednu kuću, na broj 21, nekadašnji 13, gdje su se okupljali velikani ilirskog pokreta. A u kući do, u sobi s pogledom na ulicu je živio i stvarao, koliko duge ne zna se. No, zna se i da je u stankama između stvaranja, vrijeme provodio sa svojom ljubljenom. Zaljubio se u Hedvigu i vrijeme su provodili po Gornjem gradu šetajući. Dugo je to trajalo, međutim on se nije htio zaručiti, jer nije ostvario nešto veliko, otkriva gospodin Antun.

Slijedeći tu želju izgubio je ljubav, a i umro je vrlo mlad, u 35 godini. Hedviga se udala, a ljubav prema glazbi koju je nosila u srcu naslijedio je tek njezin praunuk, poznati glazbenik Drago Diklić. Gornji grad izgleda privlači muzičare… Ovdje je 1901. rođen Rudolf Matz, također poznati skladatelj i gimnastičar. Živjeti u kući koja skriva male priče velikana povijesti poseban je osjećaj koji ispunjava Antuna, ali i njegovu unuku.

Kada slijedeći puta budete hodali zagrebačkim Gornjim gradom, ne zaboravite riječi gospodina Milovca - svaka kuća ovdje priča svoju priču o povijesti, glazbi, ljubavi ili ponekoj zlobi. A takve male i nepoznate priče ostaju u srcu poput najsjajnijeg bisera.