24 sata ribolova, luksuz u kojem rijetki uživaju

Poznate su razne izvedbe sportskih natjecanja koja traju maratonska 24 sata. U okolici Bjelovara već više od desetljeća ribolovci se natječu u cjelodnevnom sportskom ribolovu. Dakle i dan i noć bez prestanka. Što je presudno za dobar ulov ili pak pobjedu teško je reći, no kako bi rekli ako niste naoružani strpljenjem teško da biste se uspjeli u ovome natjecanju.

Cjelodnevni bijeg od svakodnevice, uživanje u prirodi i to danonoćno samo su neki od razloga zbog kojih se na ribnjacima u Tomašu okupilo 30-ak natjecatelja. Najvažnije je naoružati se dobrim strpljenjem i voljom i onda sve ide svojim tokom, uzeti malo' dopinga' i onda sve ide dobro. Je li problem otići od kuće 24 sata? To nije nikakav problem, žene su sretne da malo se opuste  bez nas, otkriva tajne uspjeha Anđelko Čizmazija iz pobjednička ekipe '24 sata Tomaša', 'Piđo i Žuga'.

Budući da ribolov na ovom natjecanju traje 24 sata bez stanke idealna je to prigoda za provjeru niza teorija u koje doba dana ili noći riba najbolje grize? Neki će reći da je najbitnija sreća, i to baš onda kada ždrijebom ekipe dobivaju pozicije na dva ribnjaka. Svaka od 16 ekipa ima dva člana, a tu su i šatori za odmor. Bjelovarsko sportsko ribolovno društvo Česma 11 godina organizira ovakva natjecanja.

Nakon svakog izlova riba se važe i zbraja. Pobjednici su izvukli ukupno oko 35 kilograma ribe, gotovo 15 kilograma više nego drugoplasirana ekipa. Odlučila je noć, odlučilo je primamljivanje ribe na određeno mjesto i ulazak Kada smo shvatili da je riba blizu obale krenuli smo u lov ribe u granju, ističe Marijan Žugović, iz ekipe 'Piđo i Žuga'.

Natjecalo se prema pravilu ulovi i pusti. Primjenjuje se ono posljednjih godina na mnogobrojnim našim ribnjacima i jezerima pa je u njima ribe sve više, a to privlači i sve više gostiju posebice onih stranih. U ribolovnom fondu smo među prve tri zemlje u Europske unije, pa čak i u svijetu. Kroz Ribolovni savez Hrvatske zahvaljujući Ministarstvu, planom gospodarenja uvijek potvrđujemo jedno pravilo igre – ulovi i pusti. Zadnjih 15 godina takvim smo načinom obogatili riblji fond pa su sada kapitalni primjerci vrste na većini ribolovnih voda i jezera su od 20 do 40 kilograma, ističe Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza. Upravo takvi primjerci mamac su za sve veći broj gostiju na našim ribolovnim vodama.

Uz strpljenje i upornost osmjehnula se nekima i sreća za dobar rezultat. No on je kažu mnogi – manje važan. Neki će reći da je najveća nagrada, u vrijeme kada se stalno žuri i malo što stiže, izdvojiti slobodnih 24 sata za boravak u prirodi u dobrom društvu. Vrijednost se tog ulova ne može izvagati.