Ona zna sve tajne grada Zagreba

Zagrepčanka Snježana Tomažini živjela je u Engleskoj šest godina, a kad bi je posjetili prijatelji često ih je vodila u razgledavanje, pričajući im lokalne priče i anegdote. S vremenom je shvatila da u tome neizmjerno uživa pa je nakon povratka u Hrvatsku završila tečaj za turističkog vodiča i pokrenula projekt Rent a local friend. Riječ je o personaliziranom obilasku grada tijekom kojeg Snježana turistima nije samo običan vodič, već i prijatelj. Na jednu takvu turu povela je i ekipu Dobrog jutra.

Snježana je od malih nogu zaljubljena u svoj grad. Za sebe će kazati kako je prava purgerica koja ljubav prema našoj živopisnoj metropoli njeguje zahvaljujući poslu. Turiste sa svih strana svijeta upoznaje s rodnim gradom, a svima njima ona nije samo vodič - već i prijatelj! Moj Matoš je moj najbolji prijatelj. Nikad me neće iznevjeriti jer je ovdje uvijek za mene. Napisao je dva moja omiljena citata:  'Bolje postati čovjekom nego kraljem' i 'Bolje je gladovati u Parizu nego u Zagrebu', počinje obilazak Zagreba Snježana. 

Kada je završila tečaj za vodiča provjerila je trendove u svijetu i našla web stranicu Rent a local friend. To znači da vodim ljude kroz Zagreb i da sam njihov prijatelj, a ne službeni vodič. Pristupačna i nasmijana, Snježana osvaja na prvu, a njezine priče i legende s velikim je zanimanjem slušala i Sara koja je poželjela upoznati jednu drugu stranu Zagreba u kojem živi od djetinjstva.

Ispred zagrebačke katedrale naišli smo na bračni par s Novog Zelanda koji je u Hrvatskoj već četvrti put kojima je Snježna ispričala legendu o šestinskom kišobranu. Crvena boja je boja grada Zagreba. Ovo je prije mnogo stoljeća zapravo bio crni kišobran, a nakon što se dvoje ljudi strastveno poljubilo kišobran je zbog njihove ljubavi postao crven. Šetnju smo nastavili bajkovitom Tkalčom – jednom od žila kucavica glavnog grada. Rijeka još uvijek teče ispod asfalta. Dijelila je Kaptol i Gradec. Meni osobno je ona najdraža, jer je to jedina autentična ulica u Zagrebu. Sve drugo je Beč ili Budimpešta.

Svoje prijatelje Snježana odvode na svoje omiljene lokacija. Uvijek se zaustavimo kod Matoša jer se vole tu slikavati i vole te citate njegove. Vole priču o Lotrščaku i našem crvenom šestinskom kišobranu… Sa svim svojim gostima ostanem u kontaktu. I mi smo prijatelji. I dalje održavamo taj kontakt preko maila, Facebooka. Najviše ih iznenadi kad im tijekom obilaska kaže kako je jedna od potomaka nekadašnjeg bana Josipa Jelačića. Snježanina praprabaka bila je Jelačićka. A baka je uvijek bila ponosna na činjenicu da smo mi potomci obitelji Jelačić.

Snježana kaže kako joj je samo nebo granica. A bilo ono sunčano ili pak kišno neće je zaustaviti da svojim prijateljima iz različitih kutaka našeg planeta dočara Zagreb na jedan drugi, topliji i posebniji način.