Osječko sveučilište slavi svoj dan

Svečanom sjednicom Senata proslavljen je Dan Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera - 41. akademska godina i 309. godina visokog školstva u Osijeku. Održana je u novoj zgradi Građevinskog fakulteta, čije su prostore gosti imali priliku i obići.

Na svečanosti je dodijeljeno 29 potvrdnica redovitim profesorima koji su izabrani u znanstveno-nastavno zvanje redovitih profesora od svibnja prošle godine do danas. Bila je to 17. takva podjela.

Rektor Željko Turkalj istaknuo je da na Sveučilištu danas studira 18 i pol tisuća studenata te da je zaposlenih 2 tisuće, među kojima je 1.500 istraživača i nastavnika. Najavio da će se u predstojećem razdoblju struktura zaposlenih nastojati još više pomladiti, iako je već popravljena i u proteklim godinama.
'U prošlih godinu dana Sveučilište je učinilo vidan iskorak u izgradnji infrastrukture potrebne za kvalitetniji rad postojećih, ali i za nove studijske programe. Počeli smo izgradnju sveučilišne knjižnice, dovršena je i useljena nova zgrada Građevinskog fakulteta, započeli su radovi na arheološkim istraživanjima za sljedeća tri gradilišta - buduću zgradu Pravnog fakulteta, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i Elektrotehničkog fakulteta', rekao je rektor Turkalj.
Istaknuo je kako će u novoj akademskoj godini biti upisani prvi studenti na studij arhitekture, čime nova zgrada Građevinskog fakulteta dobiva i novi studij. U završnoj je fazi i prema studijskoga programa stomatologije na studiju medicine te studij kineziologije na Fakultetu edukacijskih i obrazovnih znanosti.
Inicijativa za osnutak Sveučilišta u Osijeku pokrenuta je 1975. godine – 26. rujna Hrvatski sabor donio j e odluku o davanju suglasnosti, a 31. svibnja te godine potpisan je Sporazum o osnivanju Sveučilišta u Osijeku.