S malo dobre volje može se jako puno

Poculicu je morala, tako je nalagao običaj u Moslavini, nositi svaka udana žena. Ispod nje kosa je morala biti ispletena u punđu, a taj i još mnoge druge običaje možete naučiti  u udruzi Tradicija. Posebna se pozornost posvećuje kukičanju, čipkanju, nošnjama te tradicijskom vezu i nakitu.

Ljubica Hrstić, potpredsjednica udruge Tradicija godinama je držala radionice za izradu narodnih nošnji, a prije nekoliko godina osnovala je Tradiciju sa svrhom očuvanja i promicanja hrvatske kulturne baštine i običaja. Platna, perlice i konci u rukama članica udruge postaju mala remek djela. No, ipak imaju problem, nemamo strojeve za šivanje ni bilo što, a moja zamisao je zapravo da to staro primijenimo na novo, na haljine, suknje, bluze, kaže Ljubica.

Iako nemaju sredstava, snalaze se, izrađuju za sebe, obitelj i prijatelje. Veselo društvo u udruzi svjedoči da se i s malo dobre volje može jako puno. Rad rukama smiruje i neprocjenjiv je. Svoje znanje prenose na unuke i djecu, tako da  hrvatska tradicija zasigurno neće izumrijeti.