Joga ružičastog slona

Posjetili smo za dvoranu Ružičastog slona. U samom središtu Zagreba s bajkovitim pogledom na Botanički vrt, vježbanje astanga joge još je učinkovitije. Bračni par Petra i Marco Bianco svoju su ljubav i dugogodišnje studiranje joge pretočili u tečajeve, ali i u edukaciju budućih učitelja joge. Njihovu posvećenost osjećaju zadovoljni vježbači.

Najviše mi se reflektiralo na to da sam nekako kroz joga praksu više naučila voljeti i cijeniti sebe i da se nekako lakše nosim sa svim ovim stresnim situacijama s kojima se susrećemo svakodnevno pogotovo profesionalno, kaže Čejen Černić, filmska i TV redateljica. S njom će se složiti dramaturginja i redateljica Ana Prolić, koja smijući se kaže, da je imala raspršenu pažnju i gubila energiju na više paralelnih poslova te da  je vježbajući jogu naučila što je to fokus. No ne samo to. Joga me naučila da je tijelo nešto jako vrijedno i važno ne u smislu idolopoklonstva nego da ga zaista tretirate s dužnim poštovanjem brinete o njemu, ističe Ana.

U Ružičastom slonu vježba se astanga joga, aktivna vrsta joge kojoj je, kažu nam ovdje, očuvana izvornost i najmanje je izgubila u spajanju istoka i zapada. Čini mi se da istočnjaci moraju preuzeti dio energije zapadnjaka, a da mi zapadnjaci nekako moramo, da bismo si život učinili ljepšim i boljim moramo preuzeti dio energije istočnjaka, kazuje Petra Bianco, učiteljica joge.  Za profesora filozofije Gorana Chloupeka predrasude proizlaze iz neznanja. Njemu je bavljenje jogom pomoglo da smirenije i bolje radi. Jednostavno taj unutarnji mir je neophodna predispozicija da smo efikasniji i da smo više svoji.

Uz astanga jogu ovdje se vježba i vinjasa joga. Osim tjelesnog dijela treninga, odnosno asana, uči se i pranajama, tehnike disanja i meditacije. Potiče se tako razvijanje svijest pojedinca u punom smislu te riječi. To nam je u nekoliko rečenica izvrsno sažela pjevačica improvizacijskog jazza Artemija: U glazbi najviše volim biti slobodna, improvizirati a kod joge sam naučila što je to disciplina i kako pobijediti sebe u nekim situacijama, bila mi je veliki izazov.

Neki od vježbača postat će učitelji joge i taj će proces trajati zauvijek. Ljudi moraju imati veliko strpljenje i ustrajnost i razumjeti da godina i pol edukacije je samo početak, zapravo učitelj joge je još uvijek jedan student i mora razumjeti da se treba konstantno angažirati i nastaviti raditi sa svojim učiteljem dok je živ, ističe Marco Bianco, učitelj joge. To je svakako zainteresiralo plesača Ninu Bokana da završi tečaj za učitelja joge. Plesač, koreograf izvedbeni umjetnik, Nino smatra da je joga nastavak njegove osnovne profesije. Dobrobiti je osjetio odmah. Kao da istovremeno igrate šah i trčite maraton, kaže.

I baš je ta rečenica bila presudna za Irenu Gracin koja je jogu gledala samo kao fizičku disciplinu, a s vremenom shvaća da njezin život ide u ispravnom i željenom smjeru. Kada je Nikola Bunevski došao na specijalizaciju u Hrvatsku ta je ravnoteža bila prijeko potrebna. Veterinar, kirurg za male životinje, stres je ublažio baš jogom. Ona mu je pomogla da smireno prolazi kroz najteže operacije.

Gledajući ove spretne vježbače razmišljamo o drugoj strani vježbanja. Svaka tjelesna aktivnost, a naravno i joga na neki način disciplinira naše misli i samim time nam pomaže da smo bolje koncentrirani. Svi ti problemi s kojima se mi susrećemo kao ljudska bića u svojoj srži imaju korijen koji je naš um – priroda uma je nestabilna i to je tako kako je. Mi u jogi obično kažemo da ne možeš očistiti um ti možeš naučiti kako tvoj um funkcionira na način da se postavljaš u ulogu promatrača, otkriva Petra. I baš je to pomoglo Natali Križan u poslu životne trenerice. Jogu smatra putovanjem koje katkada izvlači iz nas čudne reakcije. Vježbanje joge svakako će poboljšati vaš tjelesni izgled, možda smiriti i usmjeriti vaše misli. Artemija nam je za kraj lijepo opisala rezultate svoga rada u Ružičastom slonu: Život u sadašnjem trenutku i nevjerojatno zdravo i zahvalno tijelo, opće stanje sreće bez razloga…

Ako znamo da najveći učitelji joge imaju više od 90 godina, i ako su ovako sretni kao Artemija nema nam druge nego početi vježbati već danas.