Ima li domaćeg kvalitetnog namještaja?

Oborena divovska stabla ostala su spomen samo na rijetkim fotografijama. Nisu se Habsburgovci za Slavoniju s Turcima borili samo zbog političke, već i  privredne koristi. Nakon odlaska Turaka, Austrougarska monarhija napravila je upravo ono što su Mlečani napravili Dalmaciji i Primorju, ogolila naše šume. Po cijeloj se Europi izvozilo ono najjeftinije, sirovina, pa mnogi plemenitaši pojma nemaju da su im vrijedni komadi namještaja izrasli upravo u Hrvatskoj.

Drvna industrija Spačva ponosna je jer se nakon godina domovinskog rata uspjela vratiti u igru, i danas čak 90% svojih proizvoda prodaje u inozemstvu. I nije to kao nekada, drvena građa, već isključivo finalni proizvodi. Prošle smo godine napravili 165 milijuna kuna prometa samo od 'core biznisa', nijedna daska nije prodana, i zaposlili smo 150 uglavnom mladih ljudi. Spačva proizvodi visokokvalitetan furnir, parket i seljački pod, a stolarija se osim širom Europe odnedavno prodaje i u Dubaiju. U tvornici nema otpada. I njemu je dodana vrijednost, pa se Skandinavci griju upravo briketima i peletima proizvedenim u Vinkovcima, ističe Dario Puljiz, Spačva d. d.. i dodaje: Volio bih da više ljudi ovdje može kupiti naše proizvode, nije svaki izvoz dobar izvoz. Mi proizvodimo bioenergente, pelete i brikete i to izvozimo, a to je poraz za ovo društvo.

Nikola Novković sa suprugom već dva mjeseca obilazi Zagreb u potrazi za namještajem tražeći hrastov zbog kvalitete, ali i modernog dizajna s karakteristikama klasičnog. Namještaj kakav želi našao je u jednom od samo dva salona koji tvrtka Spin Valis d.d. iz Požege ima. Naša je roba srednjeg i višeg cjenovnog razreda, ali prodajemo i na području Hrvatske i bivše Jugoslavije. 85- 90% izvozimo na zahtjevna zapadnoeuropska tržišta gdje smo prepoznati po kvaliteti i rokovima isporuke, kaže Zdenko Biondić.

Ovaj je namještaj možda skuplji, ali zato je kvalitetniji, otmjeniji i trajniji. I svojim će godovima i namjerno ostavljenim sitnim nepravilnostima uvijek podsjećati na desetljeća i stoljeća tijekom kojih je drvo stasalo u požeškoj dolini.