Košarkaška Akademija za djevojčice

Nakon što je zaključila profesionalnu sportsku karijeru, košarkašica Anđa Jelavić pokrenula je u Šibeniku i košarkašku Akademiju. Trenira djevojčice od 5 do 12 godina, a skućila se, za sada, u osnovnoj školi na Meterizama.

Košarkašku loptu vole odmalena, a u Akademiju su došle steći iskustvo i znanje. Člansku iskaznicu ima 20-ak Šibenčanki koje su Anđin 'projekt' jedva su dočekale. Šefica Akademije profesionalnu karijeru zaključila je nakon 18 godina. Prisilile su je dvije ozljede, no iz košarke nije otišla. Uhvatila se knjige i diplomirala na Kineziološkom fakultetu. Skripata i ispita još se nije riješila, jer sada studira 'kondiciju'. Cilj moje akademije djeci usaditi ljubav prema sportu, ističe Anđa Jelavić, voditeljica Košarkaške akademije.

Izlizala je Anđa parkete mnogobrojnih košarkaških dvorana. Prošla svijet uzduž i poprijeko. Sedam puta bila je prvakinja države, četiri puta najbolja košarkašica Hrvatske. Osvajala je i kupove, regionalnu ligu... I to nije sve. Najdraži, najslađe su Olimpijske igre u Londonu. To je ipak poseban doživljaj, kruna karijere, kaže.

Anđinim bi stopama i pomladak. Zeleno svjetlo za tri treninga tjedno dali su i roditelji. No uzeli su pravo i staviti na takvu odluku – veto ako ocjene u školi ne budu dobre. Palac gore za sport dižu sve školarke odreda. A za sport se i Anđa zakvačila kao osnovnoškolka.

Iako je profesionalnoj košarci rekla adio,  Anđa Jelavić bije boj za dobrobit ženske košarke kao članica 'mladog' stručnog savjeta za žensku košarku pri Hrvatskom košarkaškom savezu.