Čipkani kišobrani za mladenke

Prije godinu dana, jedna od članica KUD-a sv. Juraj iz Duge Rese pokrenula je projekt 'Samozapošljavanje žena, pokretanje domaće radinosti'. U projekt su se, kao učiteljice, uključile gotovo sve članice Sekcije narodnog veza i rukotvorina. Projekt je nedavno završio, a što se točno ondje radilo, tko se sve uključio i je li itko pokrenuo posao provjerila je ekipa Dobrog jutra.

S čipkanim kišobranom, jedno je sigurno: bit ćete primijećeni. A privlačenjem pozornosti, no isključivo na našu tradiciju; na izradu predmeta tehnikama poput heklanja, tkanja, filcanja vune, štrikanja... godinama se bavi 10-ak žena - članica Sekcije narodnog veza i rukotvorina pri KUD-u 'Sv. Juraj' iz Duge Rese. Gordana Turkalj voditeljica je sekcije i projekta Samozapošljavanje žena. Ondje je u posljednje vrijeme njezina najčešća zanimacija izrada čipkanih kišobrana namijenjenih uglavnom mladenkama. Kišobrane izrađujemo od pamučnog tankog konca, klasičnim heklanjem. Imaju razne motive, u svim su bojama. Rade ih po željama kupaca.

Da ne bi sve ostalo samo na članicama sekcije, pronašle su način kako u svoju kreativnu priču uključiti žene iz bilo kojeg mjesta Lijepe Naše, te ujedno spojiti ugodno i korisno. Došli smo na ideju da preko LAG Vallis Colapis-a krenemo s jednim malim projektom koji nam je bio jako dobar i jako zanimljiv. To je projekt Samozapošljavanje žena u izradi rukotvorina, objašnjava Gordana. Edukacija žena bila je besplatna, a one koje su došle trebale su donijeti samo dobru volju i želju za učenjem.

Projekt je trajao godinu dana. Isprva se uključilo 80-ak žena, no do kraja ih je ostalo 30-ak. Ipak je trebalo dva puta tjedno o vlastitom trošku dolaziti u Dugu Resu. Polaznice projekta ondje su pomoću iskusnih dama iz sekcije pronašle tradicijske rukotvorine koje ih najviše zanimaju ili im najbolje leže. Davorka Knežić, članica sekcije narodnog veza i rukotvorina bila je zadužena za vezenje i bijelo štrikanje. Davorka izrađuje nošnje pa je svoje znanje iskoristila da s narodnim motivima izradi nove odjevne predmete.

Anita Pavlić, jedna od polaznica projekta na radionici je uz kreativan dio naučila i sve potrebne tehnike, ali i kako obaviti 'potrebnu papirologiju' za otvaranje domaće radinost. Anita je jedna od polaznica projekta koje su uspjele postići postavljeni cilj: zaposliti se. Svojom domaćom radinošću, kaže, ne zarađuje puno, ali je kućni budžet popravila. Osim toga, kako to lijepo kaže, Davorka svi trebamo njegovat svoju tradiciju i običaje i nikako to ne smijemo izostavit.  Bez obzira na moderan način života vez ili tako nešto vraća nas u starine.

I stoga je, kažu, ovaj projekt tek početak. Čim se ukaže prilika, bit će ih još.