Fiumare: Kad su brod i vlasnik isto godište

Sljedećih tjedan dana Riječani i njihovi gosti mogu posjetiti 5. Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare. Pripremljen je atraktivan program na Korzu i brojnim lokacijama u gradu. Uoči sutrašnjeg svečanog otvorenja, danas je izabrana najljepša tradicijska barka.

Najautohtonijim među najljepšima, u konkurenciji s tradicijskim batanama, pasarama i drugim gucevima, proglašen je nebeskoplavi guc iz Selca. I on i njegov vlasnik Mladen Antešić istog su godišta, 86 im je godina tek.
Očuvanje i revitalizacija maritimne baštine, misija je Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije Fiumare. Namjera je osnažiti potencijal kulturnog turizma i povezati Rijeku kao središte Kvarnera s pomorskim destinacijama u regiji.

Radionice tradicijskih zanata i pomorskih vještina, predavanja i izložbe u ribarnici i muzejima, smotra brodova i brodica, tradicijske regate, ribarska večer, ribolovni kupovi te, uz ostalo, dani otvorenih paluba i vrata Pomorskog fakulteta i škole Bakar - tek su dio bogatog festivalskog programa.