Riječki festival mora: Vremeplov zvan Fiumare

U Rijeci je svečano otvoren 5. Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije - Fiumare. Rijeka je oduvijek živjela od mora pa se tom manifestacijom nastoji oživjeti njezina bogata pomorska i ribarska tradicija koja je i jedan od aduta turističke ponude. Festival traje do 8. lipnja na raznim lokacijama u gradu.

Festiva je otvorio gradonačelnik Vojko Obersnel točno u podne ispred HNK Ivana pl. Zajca uz bogat kulturno-zabavni program i počasni defile Gradske straže Bakar i Bokeljske mornarice, Bakarskih kapetana i gospode te članova Kluba prijatelja Grada Trsata.

Povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti sa svakodnevnicom Rijeke, do 8. lipnja Fiumare će biti vremeplov na autentičnim lokacijama Mrtvog kanala i Verdijeve ulice, a tradicijske barke će ponovno uploviti na Korzo i zauzeti cijeli riječki akvatorij i luku.

Drvene barke na jedra usidrene u Mrtvom kanalu, trgovci i obrtnici u tradicijskim nošnjama iz svih krajeva Kvarnera, interaktivne radionice pomorskih i ribarskih vještina, promocija starih običaja, gastronomska ponuda autohtonih jela i vina, organizirani razgledi povijesnih lokacija užeg središta grada, regate tradicijskih barki na jedra, izložbe, predavanja, dani otvorenih paluba i muzeja... samo su dio programa koje nudi Fiumare.