Mlade varaždinske stolnotenisačice

Stolni tenis nastao je krajem 19. stoljeća u Engleskoj kao hobi, stoljeće kasnije na Olimpijadi u Seoulu 1988. postaje olimpijskom disciplinom. Danas u tom ozbiljnom sportu prednjače Kinezi. A ženska ekipa Stolnoteniskog kluba Varaždin, niže pobjede na državnoj razini.

U dvorani na popularnom 'Srednjoškolcu' dobar stolni tenis igra se već gotovo pola stoljeća. Najpopularniji sport s reketom jedan je od najbržih jer lagana loptica putuje brzinom većom od 100 km/h.

Ženska ekipa STK Varaždin ove je godine postigla zavidne rezultate. Bile su treće u Super ligi, a već su šest godina zaredom plasirane među 4 najbolje ekipe Hrvatske. Uz to su i proglašene su najboljom sportskom ekipom Grada Varaždina, otkriva prvi trener ženske ekipe Saša Suhodolčan.

Prvakinja Hrvatske seniorka Petra Petek stolni je tenis počela igrati sa šest godina u klubu 'Drava' Žabnik, na poticaj oca sportaša. Već je desetljeće, zbog boljih uvjeta treniranja, članica STK Varaždin. Titule dvostruke juniorske prvakinje države te seniorske u paru s Bojanom Poljak prethodile su aktualnom uspjehu. Odlučite li se baviti vrhunskim sportom, potrebno je dosta truda i ulaganja, ističe Petra. Treba svakodnevno biti 2-3 sata u dvorani i što češće putovati na turnire. Klub Varaždin ima i mušku ekipu. Najstariji od 50-ak članova ima 70 godina.

Radi i stolnoteniska škola za najmlađe dječake i djevojčice. Kod djece koja počnu trenirati stolni tenis razvija se brzina, koordinacija, fleksibilnost, preciznost, ističe trener Suhodolčan. I majke hvale dobrobiti stolnog tenisa – dijete je puno bolje izgrađeno, u školi je koncentracija je bolja. A treneri daju sve od sebe i stvarno ulažu u našu djecu i bave se s njima. Bolje da treniraju nego da predugo sjede uz kompjuter ili igraju neke današnje dječje 'ne-igre'.

Atmosfera u klubu je vrlo poticajna za buduće male igrače. U klubu osim sporta i zanimacije djeca steknu mnoga prijateljstva, a varaždinska tradicija ovog zanimljivog sporta nastavlja se svaki dan u radosnoj igri.