Djeca slikala zajedno s umjetnicima

U OŠ Grigor Vitez na zagrebačkim Krugama žele učenicima približiti  umjetnost. Stoga su organizirali likovnu koloniju u kojoj je sudjelovalo 20-ak akademskih slikara grada Zagreba.

OŠ Grigor Vitez jedinstvena je u Hrvatskoj po svojoj strukturi, u njoj zajedno u školu idu i djeca koja se školuju po redovnim programima, i ona koji imaju neke posebne potrebe pa imaju posebne programe prilagođene svojim potrebama, ali kada govorimo o posebnim potrebama, govorimo i o djeci koja su izuzetno darovita, pa i oni onda ovdje zadovoljavaju potrebe u našoj školi, ističe ravnateljica mr. sc. Vlatka Kovač. Likovna kolonija u školi organizirana je drugu godinu za redom i želja im je da postanu tradicija i prepoznatljivost škole.

U školu su prepoznali dječju potrebu za likovnim izražavanjem, uočili da su mnoga od njih darovita pa su u želji da im približe likovnu umjetnost, pravu umjetnost i prave umjetnike omogućili da zajedno s njima stvaraju. Smatram da se škola danas ne bi trebala zaustaviti na klupi, sjedenju i radu samo prema uputama onog zadanog, nego krenuti upravo u smjeru slobodnog stvaralaštva, poticanja inovativnosti i maštovitosti djece. A željeli smo i svu djecu, bez obzira na njihove različitosti ujediniti u zajedničkoj akciji slikanja, objašnjava ravnateljica Kovač.

U koloniji je sudjelovalo 20-ak akademskih slikara grada Zagreba, a ono što je bilo posebno lijepo i dojmljivo je da su djeca slikala zajedno s umjetnicima, i da su svi zajedno stvarali. Lijepo je bilo vidjeti darovito, motivirano dijete, kojem umjetnik pomaže i uči ga kako bi bolje izraziti sebe. Isto tako bilo je lijepo vidjeti i dijete koje ima poteškoća u školskim sadržajima, kako je uspješno te sretno i ponosno na svoje likovno ostvarenje.