Crveni tepih za pisce

Brod knjižara - brod kulture slavi desetu obljetnicu i tom prigodom organizira Red Carpet za hrvatske pisce u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Po prvi puta u Hrvatskoj na crvenom tepihu ispred MUO-a prošetali su brojni pisci koji su tijekom 10 godina plovili na Brodu knjižari i promovirali hrvatsku pisanu riječ obalom i otocima. Među ostalima, svečanosti prisustvuju Sanja Piljić, Tena Štivičić, Silvija Šesto, Enes Kišević, Hrvoje Šalković, Stanko Ferić i drugi.

Brod knjižara – brod kulture ima tradiciju dugu 10 godina, oplovio je više od 80 mjesta na obali i otocima od Umaga do Dubrovnika. Brojni ugledni hrvatski pisci plovili su njime i promovirali hrvatsku pisanu riječ čak i do najudaljenijih otoka poput Lastova, Visa i dr.. Misija i cilj Broda su promovirati hrvatsku kulturu i poticati na književno stvaralaštvo, te očuvati baštinu, posebice dijalekte i narječja krajeva na obali i otocima.

Međunarodni karakter Brod je stekao kroz projekt Zemlje partnera. Slovenija je bila prva  2012. godine a potom su  slijedile Austrija, Poljska i Mađarska a ove godine to su Sjedinjene Američke Države. U svom programu Brod svake godine pruža posjetiteljima besplatne kazališne predstave, književne večeri s autorima, promocije knjiga, koncerte te edukativne radionice za djecu i mlade. Ove jubilarne godine na Brodu će boraviti najčitaniji i najprevođeniji hrvatski autori čime će posjetiteljima omogućiti nesvakidašnji književni događaj.

Ovogodišnja manifestacija i plovidba Jadranom posvećena je Mariji Jurić Zagorki, najčitanijoj hrvatskoj autorici u povijesti i ženi koja je ostavila neizbrisiv trag i utjecaj na mnoge generacije.