Izbor iz Arheološke zbirke obitelji Zvjerac

Izložba u Muzeju grada Koprivnice 'Izbor iz Arheološke zbirke obitelji Zvjerac' pripremala se 30-ak godina. Toliko je vremena prošlo otkad je Ivan Zvjerac počeo istraživati prostor koprivničke Podravine.

Iako samouk (po formalnom obrazovanju nije arheolog), zovu ga ocem podravske arheologije. A nalazišta u nizini nekadašnjeg Panonskog mora brojna su i zanimljiva. Ivan Zvjerac u posljednjih je 35 godina prepoznao nekoliko stotina arheoloških lokaliteta u Podravini. Prikupljao je arheološke predmete i brižno ih čuvao u suradnji s arheolozima iz koprivničkoga gradskog Muzeja. Mi smo ove godine preventivno zaštitili zbirku pri Ministarstvu kulture kao pokretno kulturno dobro. Izdvojili smo 1350 predmeta. Nismo sve predmete zaštitili, ali one najznačajnije svakako jesmo, ističe Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice.

Ivan Zvjerac sakupio je nekoliko tisuća predmeta. A među njima su rijetki primjerci mačeva iz hunskog razdoblja i seobe naroda tek jedan od dva pronađena primjerka, rano karolinško koplje iz 9. stoljeća te niz drugih rijetkih arheoloških nalaza. Iako je još kao mladić volio sakupljati raznovrsne predmete, druženje s poznatim koprivničkim arheologom Zorkom Markovićem prije mnogo godina probudilo je u njemu strast za arheologijom. Svaki nalaz automatski opisujem, vodim poseban dnevnike, prije svega odmah obavještavam arheologe o nalazu, skidam sve podatke o nalazištu, kartografiju, objašnjava.

Zbirka obitelji Zvjerac nije dovršena, ona stalno raste. Tek djelić, stotinjak predmeta, može se do rujna razgledati u koprivničkom Muzeju, a nakon toga izložba se seli u Zagreb i druge gradove.