Inspirativna priča mladog inovatora

Samouki mladi inovator, tvorac prve mislima pokretane robotičke ruke promijenio je život svima koji koriste ortopedska pomagala. Svoj izum odlučio je besplatno pokloniti svijetu, a njegova genijalnost i znatiželja vode ga sve dublje u istraživanje svijeta digitalne tehnologije, posebno robotike. Ovog traženog govornika na brojnim inovacijskim konferencijama, put je ovih dana doveo i u Hrvatsku.
 
Easton LaChappelle, trenutačno živi u Koloradu i vlasnik je tvrtke Unlimited Tomorrow  koja se bavi robotikom i pomiče granice tehnologije koja pomaže ljudima diljem svijeta. 19 mu je godina. Već s 14 razvio je prvi prototip svoje, danas široko poznate, robotičke ruke. Prva je bila sastavljena od lego kockica, ribičkog konca i jednostavnih elektronskih cijevi. Njegovoj znatiželji i snalažljivosti, zbog iskrene volje i odlučnosti, kako sam kaže: samo je nebo granica. Odrastao sam u gradiću Mancosu u državi Kolorado koji broji oko 1000 ljudi. Vrlo je malen, nema baš resursa… Ja sam bio dijete koje je voljelo stvarati, rastavljati stvari i proučavati kako što radi. Uvijek sam tražio način kako doznati što više o tehnologiji, razumjeti što se događa u tim malim, crnim mikročipovima, stalno sam tražio nekakve projekte u koje ću se udubiti, kaže o sebi Easton.
 
Projekt u kojem je pronašao svoj prvi izazov, robotička šaka, danas je inovativna 3D-print robotička ruka, dovedena do stupnja visoke preciznosti, s mogućnošću kontrole snage, slobode pokreta, a upravljana mislima, pomoću kodiranog EEG Bluetooth uređaja, te dostupna svima. Easton ju je poklonio čovječanstvu, objavivši svoj projekt javno na Internetu. Ljudima kojima je potrebna to daje nadu, kaže zbog čega ovu tehnologiju svima daje besplatno. Nadu da postoje uređaji u koje neće morati uložiti životnu ušteđevinu, da postoji alat koji je dostupna i bit će sve dostupniji i bolji. Ljudima koji su ostali bez ruke i noge to daje itekakvu nadu.

Najšira primjenjivost njegovog izuma upravo je u protetici. Easton je drastično smanjio cijenu ortopedskih pomagala, učinio ih lakšim, funkcionalnijim i snažnijim, a svemu je presudio slučajan susret s jednom djevojčicom koja je imala protetičku ruku. Izgledala je poput kandži, tek pomalo ljudski. A mogla ju je samo otvarati i zatvarati. Bio je to njegov prvi susret s nekim tko nema ruku. Znatiželjan po prirodi istraživo je te doznao da je ta naizgled jednostavna proteza plaćena 80 000 $, a tek joj je bilo 7! Shvatio je da svojim hobijem može nekome promijeniti život. To ga je motiviralo da ruku učini što sličniju ljudskoj i što funkcionalniju, da napravi nešto najbolje što može.
 
To njegovo 'najbolje što može' dovelo ga je do susreta s američkim predsjednikom Obamom koji se rukovao s njegovom robotičkom rukom. NASA ga je angažirala na projektu Robonauta, u sklopu kojeg sudjeluje u izradi protipa humanoidnog robota kojeg astronauti sa Zemlje mogu poslati u po čovjeka preopasne misije, proputovao je svijet inspirirajući mnoge te stigao i u Hrvatsku kako bi našoj zajednici izumitelja i mladih kreativaca koji će se ovog vikenda okupiti na konferenciji Brave New World u Zagrebačkom HUB 385 poručio: Znatiželja je velik dio onog što me pokreće, sve što radim se bazira na tome. Upotrijebite to kao alat i shvatite da danas živimo u nevjerojatnom svijetu u kojem su dostupni razni resursi i tehnologije. Stoga nema izlike da se ne bavite onim što volite i pritom mijenjate svijet.

Nada se da će nadahnuti ljude i pokazati im neke zgodne demoverzije izuma na konferenciji Brave New World.