OŠ Ivana Lackovića Croate iz Kalinovca danas slavi rođendan

Osnovna škola Ivana Lackovića Croate iz Kalinovca danas slavi rođendan. Što sve rade, uče, kako napreduju i kakve rezultate postižu zabilježila je ekipa HRT-a.

Novosagrađena zgrada Osnovne škole Ivana Lackovića Croate iz Kalinovca prve je učenike primila 3. lipnja 2012. Moderno zdanje stapa se s okolišem koji učenici neprestano oplemenjuju. Ime Ivana Lackovića Croate, slikara i zaljubljenika u umjetnost i podravsku ravnicu, kalinovečka škola s ponosom nosi. U toj školi, na ovim umjetničkim djelima, Croata i dalje živi. U njoj je baš kao u mravinjaku. U školi imamo jako puno programa, jako puno aktivnosti, projekta, želimo prije svega da naši učenici ovu školu doživljavaju svoj dom, da je učinimo što životnijom da ih pripremimo za današnji suvremeni svijet, ističe Mirjana Bazijanec, ravnateljica škole.

A taj svijet  - svijet je novih tehnologija. Robotika je za ove učenike igra. Kreativnost i mašta ovih učenika u Kalinovcu vidljiva je i na grupi iz domaćinstva. Izrađuju različite predmete. Svaki dan sve više njih. Želja im je izraditi i školski suvenir. Uspješni su učenici iz Kalinovca na svim područjima. I u pružanju prve pomoći - nema im premca, s bili su domaćini državnog prvenstva iz biologije na kojem je bilo preko 200 sudionika, od toga 26 članova državnog povjerenstva, 74 mentora, 113 učenika, otkriva Martina Lovrak Ivanov, učiteljica prirode i biologije.

Natječu se učenici i kad nema službenog natjecanja. Ne samo u znanju nego i u istraživanju. A u kućici koju su sami izradili žive i šišmiši. Za svoje znanje i aktivnosti primaju pohvale i nagrade. Prvo mjesto u županiji iz geografije. Uspjeh je postignut i na vjeronaučnoj olimpijadi. Zapravo nema natjecanja - bez Kalinovčana. I grupa 'Kaj volimo' osvojila je prvo mjesto uprizorivši detalj iz života slikara Lackovića Croate.

Ponosni su oni i na svoj rajski kutak - podravsku saharu - đurđevački pijesak - s jedinstvenom florom i faunom. Pa baš ovdje provode i terensku nastavu. Naš svaki učenik bi trebao zavoljeti svoj zavičaj, pa tako i đurđevečke pijeske i rijeku Dravu koji su neizostvani dio ovog oblika nove nastave u kojoj učenici uče učenika, ističe profesorica Elizabeta Trpotec-Marić.