Seitan možete napraviti sami

A ako ovoga vikenda niste za izlaske, već za ostanak u miru svoja četiri zida pripremite si fin i zdrav obrok.

Kako napraviti seitan? Jednostavno. Treba vam 10 sastojaka, kaže Tamara Dabić, edukatorica prirodne prehrane. Seitan se radi od polubijelog pšeničnog brašna i vode. Od čega radimo smjesu, a za temeljac u kojem seitan dovršavamo i kuhamo, potrebna je voda, tamari sos, kombu alga, šitake gljiva. Kombu i šitake namačite ranije.  Od povrće trebate mrkvu, đumbir i luk, a prema želji možete staviti bundevu, pastrnjak, ovisno o tome koji okus želite dobiti.

U zdjelu stavite 1 kg brašna. Dodajte ½ l mlake vode. Vodu postupno dolijevjte u brašno i mijesite smjesu kao da radite kruh. Nakon što dobijete strukturu štruce, prelijte ju vodom i ostavite da odstoji u zdjeli 10 do 20 minuta. Zatim slijedi ispiranje, tj. razdvajanje škroba od glutena. Važno je da jednom ispirete u hladnoj, zatim tu hladnu vodu ocijedite, dodjte toplu vodu i kad počnete mijesiti tijesto u vodi, voda će biti vrlo bijela zato što na taj način odvajate škrob, a kako ćete više ispirati voda postaje prozirna. Kad je voda potpuno prozirna, znamo da smo isprali sav škrob i naš seitan je spreman za daljnju obradu.

Nakon što smo isprali škrob, dobili smo štrucu koju podijelite u 2  ili 3 manje. Svaku tu štrucu stavite u gazu koju nemojte jako stegnuti jer se gluten napuše tijekom kuhanja. Te štruce u gazi stavite u 1 l hladne vode, dodajte 1 žličicu soli i kuhajte 10-ak minuta. Dok se seitan kuha, pripremite temeljac.

Nasjeckajte povrće (mrkvu,đumbir i crveni luk), dodajte kombo algu narezanu na komadiće, i prethodno namočenu i usitnjenu šitaki gljivu, stavite u litru vode. Dodajte 2 žlice tamarija i svoje dvije štruce u gazi nakon što su se skuhale i ocijedile. Kuhajte otprilike još 40 minuta u poklopljenoj posudi na laganoj vatri nakon što zakuha i naš je seitan gotov. Temeljac u kojem smo kuhali seitan, seitanu daje okus i hranjivost. Kada se sve skupa skuha, spreman je za jelo, iako da bi bio ukusniji, možete ga dalje pripremati.

No prije pripreme važno je i samo čuvanje. Ocijeđeni temeljac koristite za čuvanje seitana. Tako seitan može u frižideru može stajati 5 do 7 dana. Koristiti ga možete na različite načine - jednostavno pržen ili ga koristiti na grilu ili ga možete usitniti i napraviti gulaš. Samo je važno da uz to jedete dosta povrća.  

Seitan se može pripremati na još kojekakve načine, primjerice pohati. Dobar tek i sretno s prvim 'uradi sam seitanom'!