Od kutije za cigare do gitare

Riječki umjetnik Ivan Petričić prije nekoliko godina za vlastiti je užitak počeo izrađivati gitare. Ali ne bilo kakve! Riječ je o gitarama od kutija za cigare. Osim što ih izrađuje, na njima i svira. Raspjevani umjetnik ekipu je Dobrog jutra ugostio u svojem domu.  

Ako vas put nanese u Rijeku, točnije riječku Kozalu, zasigurno ćete zapaziti kamenu kuću s plavim prozorima. Što zbog osebujne arhitekture, što zbog zvukova bluesa koji iz nje odzvanjaju! Ivana Petričića glazba prati još od djetinjstva jer je već kao šestogodišnjak svirao violinu. Ubrzo je otkrio i ljubav prema gitari, koju su njegove spretne ruke odlučile izraditi.

I to ne bilo kakvu! Ivanova gitara izrađena je, vjerovali ili ne, od prazne kutije za cigare. Do 1840. Kuba je isporučivala u Ameriku cigare u velikim pakiranjima. Nakon 1840., razvojem kockarnica, industrije u Americi, parobroda, gdje su se igrale karte, pokeri i tako… Počele su se pakirati u manjim kutijama, kaže o kutijama Ivan.


Cigare box gitare su u početku bile jako primitivne i počele su s jednom žicom. Koja se ne zove jednožičana gitara nego didlibou. Na takvoj jednožičanoj gitara pjevale su se change-songs, početak i rastanak bluesa, objašnjava Ivan. Izvorne gitare od kutija za cigare u svijetu su ponovno postale popularne 2008. godine. Grupa ljudi je počela izrađivati stare instrumente. Neki čak kažu da je to njihov otpor konzumerizmu, čemu kupovati jako skupe instrumente pa s njima kupovati pedale koje će imitirati stare zvukove kad se može napraviti originalni instrument, primitivni koji će tako zvučati.

Ivan je dosad izradio njih 50, a kutije za cigare obično mu donose prijatelji pomorci iz raznih kutaka svijeta. Uz njih je Ivan i propjevao te zasvirao usnu harmoniku. Sad i ritam sekciju imam. Svoje instrumente ukrašava raznim slikarskim tehnikama pa kad ušećete u njegov dom, imate osjećaj kao da se nalazite u malom glazbenom muzeju. Da bi izradio gitaru, treba mu otprilike jedan dan. Počne s vratom gitare, a kada stavi konektor , magnet i most zna da je došao do kraja. I ona bi trebala radit. Ja se nadam. Ma radit će, raditi.

Itekako radi! A kad se gitare dohvate Ivanovi spretni prsti, zabava može početi.