Skulpture i nakit od odbačenih materijala

Neki se umjetnici za izradu svojih djela koriste materijalima koji se mnogima možda čine neobičnima. Zagrebački umjetnik Tomislav Zidar, poznat i kao Djuvedj, za svoje zanimljive radove upotrebljava odbačene materijale koje oblikuje u u nešto sasvim novo i drugačije.
Ljubav prema starinama i ideji recikliranja, u život ovog zagrebačkog umjetnika dovela je vrlo zanimljiv i neobičan hobi. Naime, posljednjih desetak godina Tomislav izrađuje skulpture i nakit od odbačenih materijala koji u njegovim rukama postaju prava remek djela.

Za izradu svojih neobičnih djela Tomislav kao osnovni materijal rabi otpad, točnije rastavlja pokvarene i neupotrebljive elektroničke uređaje. Tako se u njegovim rukama stara računala, fotoaparati, telefoni, mikseri i mnogi drugi uređaji, pretvaraju u dojmljiv nakit i skulpture.

Nakon što rastavi, primjerice računalo, Tomislav od njegovih dijelova napravi robotića ili neki drugi zanimljivi element, stavi ga u kalup i zalije epoksidnom smolom. Za izradu svakog pojedinog primjerka potrebno je doista mnogo strpljenja i ljubavi.

Ono što je za većinu ljudi otpad koji završava u podrumima ili na tavanima, za Tomislava je izvor veselja i inspiracije. Kako je odrastao igrajući s Lego kockicama, naglašava da je svojim radovima samo nastavio davno zaboravljena iskustva i u njih uključio recikliranje. Stoga je poruka koju svojim radovima često odašilje - pazite što bacate u smeće i reciklirajte što više stignete.