Tri rimska dana u Varaždinskim Toplicama

U Varaždinskim Toplicama, poznatim po dragocjenom izvoru blagotvorne termalne vode, tisućljećima ljudi liječe duh i tijelo. Svoj su procvat doživjele u rimsko doba kad bile lječilište legionara. Trodnevni festival - Aquafest vratio nas je u rimske dane.

Uobičajeni je pozdrav u Varaždinskim Toplicama ovih dana bio – ave. Na vrhuncu Aquafesta, spojile su se prošlost i sadašnjost u, povijesno utemeljenom, festivalu. Rimljani, tj. AquIassi, stanovnici Aquaiassa, slavili su 1. lipnja još prije1824 godine dan u čast božica Dijane i nimfi, objašnjava Karlo Ivanek, voditelj Turističkog ureda Varaždinske Toplice. Natpisna ploča koja to dokazuje trenutačno je na restauraciji.

Žrtvom paljenicom prizvana su božanstva i nimfe da nadahnu one koji liječe duh i tijelo na svetom izvoru termalne vode. Topličanke i Topličanci u togama, legije iz Splita, Ščitarjeva, Aquabikersi, stari prijatelji iz Ptuja, oživjeli su povijest. Cilj ove manifestacije je upravo u žižu kulturnog turizma vratiti upravo stare Rimljane sa svojom antičkom kulturom. Što to znači? To znači pogledati rimsku vojsku, od čega se sastoji oprema, upoznati rimske vojnike ovdje 'in situ' u rimskom taboru, ističe Spomenka Vlahović, ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice.

Kušati rimski kotlić ili pak opustiti duh i tijelo u izvornoj rimskoj masaži u antičkom ambijentu nekadašnjih termi. Potporom Ministarstva kulture i europskim novcem, revitalizirana je domaća legija 'Gemina 14.'. Složenu opremu, ravnu originalu, ponosno nose Aquabikersi. Zahvaljujući arheologinji, ravnateljici tamošnjeg muzeja Spomenki Vlahović, koja je antički forum digla iz pepela, pokrenula eksperimentalnu arheologiju i oživjela povijesnu baštinu, Aquafest je doživio svoje 9. izdanje. Iduće godine želimo cijeli tjedan pretvoriti u rimski, znači, da Toplice žive Rimljane. Već su se počele šivati toge za iduću godinu tak da ćemo pokušati da građanstvo bude cijeli tjedan obučeno u toge, otkriva Goranka Štefanić, gradonačelnica Varaždinskih Toplica.

Stanovnici Varaždinskih Toplica već su spremni, a vama preostaje pripremiti svoju togu za nezaboravan put u prošlost slijedeće godine.