Znakovni jezik na fotografijama šibenskih maturantica

Kninjani su ponosni na Zvonimirove dane, a učenice 4. razreda šibenske Medicinske škole Sanja Bačelić-Medić i Tonka Lokas diče se svojom prvom izložbom.

Okidač za nju bio im je znakovni jezik. Željele su, kažu, ojačati svijest javnosti o njemu pa su se latile fotoaparata. Za motiv su odabrale ruke, a za mjesto izložbe ono gdje rado i zalaze - Azimut.

Ideja je stara šest mjeseci. Posljednja dva škljocali su i fotoaparati. U kadru samo ruke. Iskoristile su ih Sanja i Tonka, kako kažu, da prikažu osnovne životne pojmove i emocije. Poručiti zapravo koliko možemo toga zaključiti i poručiti pomoću ruku. Izložile su autorice samo dio fotografija. Zbog skromnog budžeta. Tražile su sponzore, ali su bile odbijene, pa je na tvrdom disku ostalo pohranjeno još stotinjak slika. A namještali su se pred kamerom: znani i nepoznati. Bez pogovora. Više dana smo išle po gradu i šetale. Prvo nam je bilo jako neugodno kako prići, kako objasniti i onda kad smo zapravo objasnili glavnu tematiku svi su bili jako zainteresirani.

Poštuju buduće medicinske sestre fotografiju odavno. Pa vole svaki detalj zamrznuti u kadru. Zato što toliko toga može se prikazati fotografijom. Sve slikam, sve razvijam. Soba mi je puna slika, ponosna je Tonka.  A ponosne su obje na svoju izložbu, jer misle da je ona prvi korak prema upoznavanju znakovnog jezika. Jer iz ruku se vrlo često iščita više nego li jezik želi reći.

Izložba se 'skida' u subotu, 11. lipnja pa požurite i pogledajte kako znakovni jezik vide dvije buduće medicinske sestre.