Novim sadržajima do kvalitetnijeg života

Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj, koji se smjestio u selu Jaškovu pokraj Ozlja, ima osamdesetak korisnika, osoba s intelektualnim teškoćama. Napreduju u svakom pogledu. Već godinu dana ne žive u instituciji već u stambenim zajednicama, a Centar je u posljednjih godinu dana uložio tri i po milijuna kuna u sve sadržaje koji korisnicima omogućuju kvalitetniji život.

Darvin Sinovčić, Anđelko Grman Adamović i svi njihovi prijatelji dugo su, možda i cijeli život, bili u instituciji. Na ovom divnom imanju nekadašnjih plemenitaša u Jaškovu kraj Ozlja nije bilo loše, ali je sada još bolje. Nisu više u instituciji i dolaze samo raditi u plasteniku, presađivati povrće i cvijeće.

Centar za rehabilitaciju Ozalj postoji 70 godina, o 78 korisnika brine 68 zaposlenih, danas su smješteni u 19 stanova u Karlovačkoj županiji, a 50 korisnika dolazi u Jaškovo na rad. Naši korisnici Darvin i Anđelko su prvi korisnici stanova, oni su već dvije godine izvan ustanove, Darvin nikada nije bio izvan ustanove, bilo ga je strah, ali se snašao, on je sad građanin Karlovca i živi životom kao i svi mi, objašnjava Dijana Borović Galović, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj.

Nakon posla, Darvin i Anđelko vraćaju se kućama, a sve se više uključuju i u život zajednice, pjevaju, planinare. Na imanju u Jaškovu pak rade, obrađuju 19 hektara zemlje. Sade žito, voćnjak, imaju pet plastenika, uzgajaju svinje, odnedavno proizvode i sokove od autohtonih sorti jabuka. Prošle godine dobili su tri i pol milijuna kuna od različitih institucija. Ove godine od Ministarstva socijalne politike i mladih očekuju još dvadesetak milijuna - baš za organizirano stanovanje i uslugu rane intervencije koja kreće zapravo od rodilišta i najbolja je prevencija institucionalizacije osoba s intelektualnim teškoćama. Krajem godine planiramo osnovati socijalno poduzeće, zaposliti ih, pa će biti ravnopravni s našim radnicima koji će raditi s osobama s intelektualnim teškoćama, otkriva ravnateljica Borović Galović.

Za plasman svojih proizvoda ne moraju brinuti. Surađuju sa sličnom ustanovom iz Berlina koja je vlasnik lanca hotela. Osnovale su ih osobe s intelektualnim teškoćama za odmor njima sličnih. Hoteli već naručuju povrće, vjerojatno i sokove i sve drugo što mogu proizvesti ovi ljudi iz ozaljskog kraja.