Zidine staroga grada pričaju priče o povijesti kalničkog kraja

Planina Kalnik prostire se dvjema županijama, Varaždinskom i Koprivničko-križevačkom. Raj je za izletnike, mjesto odmora i rekreacije. Ekipu Dobrog jutra posebno su privukle zidine staroga grada koji priča priče o povijesti kalničkog kraja.

Iz daljine se tek nazire. No prilazeći bliže, njegovi obrisi sve su jasniji i potiču da se zapitate kakva se to stara utvrda izdiže u šumovitom kraju Kalničkoga gorja. Stari grad Veliki Kalnik spominje se u 13. stoljeću u starim dokumentima. Ovdje je boravio kralj Bela IV. o čemu govori legenda o Šljivarima, otkriva Tatjana Vegman iz Turistička zajednica Križevci. Bela IV. ovamo se sa svojom vojskom sklonio pred Mongolima, a uspjeli su se spasiti uz pomoć seljana koji su im pod okriljem noći donosili šljive da se prehrane i kako kaže legenda, Mongoli su 'pod paljbom koštica' pobjegli.

Kalnički seljani tako su dobili titulu kalničkih plemića, a križevački purgeri nazvali su ih kalničkim Šljivarima. Tako kazuje legenda, a ove zidine spomenik su tih prošlih vremena. Utvrda ima stilska obilježja od romanike, gotike do baroka. Osim toga tu su živjeli i banovi i plemići, poznati su Draškovići i Keglevići, objašnjava Tatjana.

Na utvrdu se penje isključivo na vlastitu odgovornost, no prići joj može svatko. A onda slijedi uživanje u pogledu na prirodne ljepote križevačkog prigorja. Uz to što je svjedok povijesti, područje oko Staroga grada Velikog Kalnika, kao i cijelo kalničko gorje, mjesto je odmora i rekreacije. Biciklom ili pješice, jednak je užitak. Poučnom kružnom stazom dužine 5 km možete obići ovaj, od 1985., značajni krajobraz, a osim mjerodavnih općina, za dušu i, kako se kaže, pluća Prigorja posebno se brine Planinarsko društvo 'Kalnik'.

Bilo da je legenda ta koja će vas privući da posjetite Stari kalnički grad, bilo da su to njegove prošlošću protkane zidine ili vas ponese tek puka želja za uživanjem u prirodi... sigurno je da ćete dolaskom zagrijati srce, usput nešto naučiti, a otići kući s mirom u duši.

   Oda Kalniku

a: Zora Oštrić

Kaj je Belin grad
Sprem hižice naše sad,
Kaj je Triglav, kaj Planica
Kalnik to je mala švica,
Kaj Velebit, Ravna gora,
Sikut fest se penjat mora.