Važno je obrazovati socijalne radnike

Sutra Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu obilježava svoj dan. To je jedina institucija visokog obrazovanja u republici Hrvatskoj koja obrazuje prvostupnike i magistre socijalnog rada i socijalne politike.

Obrazovanje socijalnih radnika u Hrvatskoj započelo je 1952. kao jedinstveno u tadašnjem bloku komunističkih zemalja u kojima obrazovanje za socijalni rad počinje tek nakon 1990. Tijekom više od 60 godina rada na Studijskom centru socijalnog rada obrazovanje je završilo nekoliko tisuća diplomiranih socijalnih radnika.

U novije vrijeme pod vodstvom profesora provedeno je nekoliko važnih istraživačkih projekata usmjerenih istraživanju siromaštva djece, siromaštva mladih te o fenomenu beskućništva. U srpnju iduće godine Studijski centar socijalnog rada bit će domaćin 20. Međunarodnog konzorcija za socijalni razvoj.

Socijalni radnici igraju značajnu ulogu u sprečavanju i ublažavanju posljedica kako siromaštva tako i brojnih drugih rizika s kojima se suočavaju različite. osobito ranjive, društvene skupine kao što su osobe s invaliditetom, stari i nemoćni, djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi, psihički bolesne odrasle osobe, djeca s poremećajima u ponašanju, obitelji u riziku i brojne druge društvene skupine.

Doc. dr. sc. Gordana Berc i prof. dr. Nino Žganec, predstojnik Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu u Dobrom jutru govorili su o Centru i važnosti obrazovanja socijalnih radnika.