Origami omiljena zabava srednjoškolke Hane

Da doznate nešto o origamiju, ne trebate otići u Japan, već mnogo bliže, u Krapinu. Jer, zaljubljenici u origami postoje i u lijepoj našoj. Ekipa Dobrog jutra pronašla je Hanu Bosilj, srednjoškolku koja obožava origami.

Origami se povezuje s izumom papira u Kini oko 2. stoljeća prije Krista. Iako je najvjerojatnije i nastao u Kini, pravi procvat doživjet će u Japanu, pa je i danas poznat kao tradicionalna japanska vještina kreiranja modela od papira. Omiljena je to zabava srednjoškolke Hane Bosilj iz Krapine. Mogu zadiviti sve oko sebe. Uz malo novaca, ali puno truda i strpljenja. Ustvari volim raditi s rukama, tako da mi se origami jako svidio, otkriva Hana.

Utrošeno vrijeme ovisi o vrsti origamija. Ako radim tradicionalni origami treba mi oko sat vremena, ali ako se bavim 3D origamijem puno više.  2 do 3 sata da napravim samo dijelove jednostavnije strukture, dok za neke veće i kompliciranije, trebam i do 5,6 sati.  Spajanje trokutića s ljepilom ili bez njega, smirit će Hanu. Uživa u tom poslu. A svoje znanje prenosi dalje, na radionicama.

Najdraža skulptura posve je netipična za djevojku – 3D skulptura tenka. Kada ga je radila još je bila početnica u 3D tehnici, ali uspjela ga je sastaviti od oko 2000 dijelova. U svojoj sobi među ukrasima od papira najčešće razmišlja o kreacijama. Najčešće mi ideje dođu kad sam depresivna ili tužna ili kad me u školi nešto pogodi ili loše ocjene… ili nešto. I onda dođem doma i po internetu tražim bilo što, samo da nešto napravim i  da taj svoj bijes ili ljutnju, negativnu energiju oslobodim.

Origami je najbolje raditi od vašija, tradicionalnog japanskog papira malo tvrđeg od našeg na kojemu se bolje vide pregibi. Ili još tvrđom i sjajnijom vrstom papira - slonovom kožom. Čuvati ih treba s posebnom pažnjom, od vlage, da papir ne omekša te od sunca i prašine.

Origami, osmijeh i riječi za kraj; osmijeh koji mi pruža origami je osmijeh ljudi oko mene koji su zadovoljni, ponosni i sretni što sam nešto napravila. To je ono što je u stvari najljepše. To je moja motivacija što me gura dalje.