Dokazano da nas konzumacija određenih namirnica čini sretnijima

Znanstvenici su dokazali da nas konzumacija određenih namirnica zbog svojih kemijskih sastojaka čini sretnijima, a posebno su istaknuli učinkovitost banane, avokada, sardina i čokolade, pišu francuski mediji.

O učinku namirnica na raspoloženje i na zdravstveno stanje općenito, u knjizi izdanoj u Francuskoj pod nazivom 'Namirnice koje nas čine sretnima' pišu liječnik hitne medicine Bernard Fontanille i novinarka koja prati zdravlje Marie-Laurence Grezaud. U knjizi se kao jedna od nutricionistički visokovrijednih namirnica navodi banana - prepuna triptofana, aminokiseline koju organizam prerađuje u serotonin, neurotransmiter poznat kao hormon sreće koji poboljšava raspoloženje. 

Protustresno i za održavanje dobra duha poslužit će avokado koji su nutricionisti dugo etiketirali kao namirnicu s previše masnoća te su ga preporučivali isključivo djeci u razvoju i sportašima. Ne treba zanemariti ni to da je avokado bogat magnezijem, poznatim po antistresnim svojstvima, podsjećaju autori knjige te kao sljedeću namirnicu koja nas čini učinkovitijima, navode crnu čokoladu.

Poznato je da čokolada s više od 60 posto kakaoa stimulira moždanu aktivnost, pospješujući njegov rad, no manje je poznato da mješavina kakaoa i šećera potiče dinamično, gotovo euforično raspoloženje i osjećaj ugode. Naime, znanstvenici to objašnjavaju prisutnošću stimulativnih svojstava poput kofeina i teofilina te osobito teobromina, stimulansa koji djeluje manje agresivno na živčani sustav od kofeina, ali mu je trajanje dulje.

Terapeutsko djelovanje šafrana spominje se još u antičko doba. Ovaj začin se u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini naziva i 'začinom sreće', a koriste ga za tretiranje više od 90 različitih bolesti, od blage depresije do poremećaja u prehrani. I srdele djeluju poput antidepresiva jer obiluju omega-3 masnim kiselinama, podsjećaju autori knjige. Otprije je poznato da omega 3 masne kiseline štite krvožilni sustav, no manje je poznato da smanjuju napetost te da su vrlo važne za dobro funkcioniranje moždanih funkcija.