Pavlekica – škola sretnog lica

Na Svetom Duhu u Zagrebu nalazi se jedna od najstarijih gradskih škola. Ove godine slavi 140. rođendan. Ekipa Dobrog jutra zavirila je u školu. 

Svojom zanimljivom arhitekturom, bogatom tradicijom i dostignućima Osnovna škola Pavleka Miškine ponos je Svetoga Duha. Jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u Zagrebu ove godine slavi svoj 140. rođendan. Osnovana je u listopadu 1875. godine. Dakle krajem 19 stoljeća u vrijeme bana Mažuranića koji je poticao razvitak osnovnog obrazovanja i donio je proglas o obaveznom školovanju za dječake i djevojčice, otkriva ravnateljica Vesna Vrbanović Jančić. Krajem 19. stoljeća školu je pohađalo 200 učenika, danas se ta brojka popela na 550. Škola se i u arhitektonskom smislu tijekom vremena mijenjala. No duh i dah zanimljive povijesti  prisutan je i danas. Prvo je bila prizemnica pa je početkom 20. stoljeća nadograđena do prvog kata, tada je dobila tzv. gombaonu. Sportska dvorana tada se zvala gombaona. 1925. došla je do drugog kata, a od tada do 2014. čekali smo obnovu i nadogradnju. Dobili smo 12 novih učionica i adaptirana je stara škola, ističe ravnateljica Jančić.

Rođendan škole poseban je izazov za dječju maštu i kreativnost: od kolačića koje su nazvali Pavlekov brk do predstava, izložbi, rođendanskog kalendara. U kreiranju kalendara mladoj fotografkinji učenici Leticiji Čus pomogao je njezin kolega Noa Nikolić koji inače nema samo dizajnerske afinitete, član je i dramske skupine. Imali su u školi i projekt 'Dobro jutro, Pavleki' po uzoru na emisiju 'Dobro jutro, Hrvatska'.  Eto, ponekad su  dobre emisije i dobra inspiracija!
A ljubav, rad, trud, kreativnost nisu ostale bez odjeka i priznanja. Pobijedili smo na natjecanju 'Fotografija i mladi'. Bili smo na smotri građanskih projekata, a sada smo okupirani predstavom koju radimo za 140. obljetnicu škole. Predstavu radimo u suradnji s Ivicom Krajačem, s kojim smo radili i Vrtoglavicu i Zapadni kolodvor s kojima smo bili na festivalu dječje kreativnosti u San Remu, ističe profesorica Natalija Stipetić-Čus.

Mladim Pavlekima želimo još puno uspjeha, a njihovoj školi sretan rođendan! Da je i dalje zovu Pavlekica - škola sretnog lica!