Mlade treba poticati na kreativnost, inovativnost i kritičko razmišljanje

Nove tehnologije osvajaju svijet. Tako su se primjerice protekloga vikenda u Zagrebu sastali ljubitelji dronova. Što ih pokreće, ali i kako obrazovni sustav potiče inovatorstvo općenito, istražila je ekipa Dobrog jutra.

Svijet se nezaustavljivo mijenja. Nove tehnologije olakšavaju nam život i mijenjaju svakodnevnicu. Sve veći broj mladih ljudi žele postati inovatori, napraviti nešto za društvo, ali i ostvariti poslovni uspjeh. Da bi se taj cilj ostvario potrebno je kvalitetno obrazovanje, a školski sustav bi trebao izgledati sasvim drugačije od postojećeg, tvrdi Saba Ghole, koja je u SAD-u osnovala srednju školu za inovatore. Mi nemamo tradicionalnu podjelu na predmete, nemamo ocjene, a nemamo ni učitelje. Poučavamo kroz praktične projekte koji su multidisciplinarni tako da djeca zapravo stvaraju prave proizvode. Naši su učitelji profesionalci, tehnolozi, inženjeri, robotičari, umjetnici i dizajneri koji vode vlastite studije, opisuje školu Saba. Mislim da je to model koji može koristiti različitim tipovima učenika. Imamo djecu koja nisu bila vrlo uspješna u tradicionalnim školama, a koji su u našoj školi napredovali, jer uče kroz praktični rad.

I u Hrvatskoj je prepoznata potreba za razvijanjem kreativnosti u području tehničkih znanosti. Cilj je što većem broju djece omogućiti da svoje ideje realiziraju već u osnovnoj školi. Tako ovi mališani imaju prilike sudjelovati na besplatnim radionicama i steći osnovna i vrijedna znanja. Djecu učimo praktična znanja i vještine, kroz igru i kreativne radionice, ističe Zdenka Terek, glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture. Inovativnost se u nas potiče i na tehničkim fakultetima. U suradnji s mentorima studenti razvijaju svoje prve ideje, nadajući se kako će uskoro biti spremni za samostalni rad. Imamo razno razne studentske klubove, a jedan od njih je i robotika, gdje studenti pronalaze nova rješenja za neke stvari, kaže mentorica iz robotike Iva Bačić.

Umjesto učenja ogromnih količina podataka na pamet, mlade treba poticati na kreativnost, inovativnost i kritičko razmišljanje, slažu se svi sudionici konferencije Brave New World održane u Zagrebu prošlog vikenda.