Prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj gradi se u Karlovcu

U Karlovcu se od 2013. godine radi na jedinstvenom projektu u ovom dijelu Europe. Gradi se slatkovodni akvarij. O kakvom je projektu točno riječ te  kako teku radovi provjerila je ekipa Dobrog jutra.

U Karlovcu, gradu na četiri rijeke, u neposrednoj blizini Korane, niknut će uskoro originalni hrvatski objekt. Slatkovodni akvarij. Zvat će se 'Aquatika' i bit će jedinstven u ovom dijelu Europe. Upravo činjenica da je Hrvatska bogata vodom, rijekama, a i da je Karlovac taj grad koji je upravo na neki način simbol tog bogatstva i bogatstvo ihtioflore tih rijeka na neki način je bila početna ideja da se uopće krene u jedan ovakav projekt. Vrijednost investicije je 37 miliona kn, 98% projekta je financirano sredstvima Europske Unije, ističe Damir Mandić, predsjednik Gradskog vijeća Karlovca.

Ono što je najinspirativnije ovdje je baš taj okoliš, prekrasna priroda, blizina rijeke, nešto u čemu se zgrada ne bi trebala nametati, nego bi trebala biti dio toga. Objekt se nalazi potpuno pod zemljom. Unutarnji trg se formira iz objekata koji su s vanjske strane potpuno neprimjetni jer se nalaze pod zelenim padinama na kojima raste bilje, objašnjava Irena Mažer Hranuelli, arhitektica. Nalazit će se tu više od 5 tisuća isključivo naših, domaćih riječnih riba, od kojih je 20-ak endemskih. Ukupna površina samo pod akvarijem iznosi oko 2 tisuće četvornih metara. Najveća atrakcija bit će stakleni tunel kroz koji će posjetitelji prolazit i gledat ribe sa svih strana, dodaje Robert Huljina, inženjer gradilišta.

U sklopu akvarija bit će razni sadržaji: ugostiteljski, kongresne dvorane, suvenirnice, edukativni centar, dječje igralište. Ukupno na projektu radi stotinjak osoba. Za sve, velik izazov. Izazovno je iz razloga što je dosta atraktivan objekt, tehnologija je vrlo zahtjevna i sama gradnja je ovdje dosta zahtjevna jer se u biti radi sve pod zemljom u neposrednoj blizini rijeke Korane, ističe ing. Huljina. A arhitektici Ireni Mažer Hranuelli najveći je izazov bio smjestiti zgradu u netaknutu prirodu i prilagoditi ju konceptu koji je i muzej i zoološki vrt u jednom. Uz to sve ispričat nekakvu priču u kojoj bi se trebalo dati do znanja da cijenimo i svoju prirodu te istaknuti baš posebnosti Hrvatskih rijeka, kršnih rijeka. Otvorenjem objekta bit će i novih zapošljavanja, za početak njih osam koji će raditi u akvariju, a očekuje se da će u rad centra posredno uključiti još više ljudi.

Aquatika će svakako obogatiti šetnju uz rijeku Koranu, pridonijeti javnom životu grada i, uvjereni su svi, u Karlovac će privući brojne turiste. Završetak radova očekuje se potkraj rujna. A za posjetitelje će vrata biti otvorena početkom listopada.